Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Fermierii români pot să-şi mărească activitatea agricolă
Agricultorii care renunţă la afacere şi o cedează unui tânăr ar putea primi, până în anul 2020, cu 20% mai mult, comparativ cu situația din prezent, prin plăţile directe. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susțin că această măsură vine în sprijinul fermierilor români care vor să-şi mărească activitatea agricolă.
Daniela Giurcă, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că în 2016 au fost deschise şase măsuri noi de sprijin pentru agricultori. Mai exact, s-au deschis 17 linii de finanţare prin PNDR, iar din acestea şase sunt noi și s-a lansat inclusiv o nouă sesiune de sprijin pe măsura 4.4.1. „Acum dăm drumul la o altă măsură, care este nouă şi vine în sprijinul comasării terenurilor agricole, un fel de rentă viageră din bani europeni. Un fermier care doreşte să îşi cedeze ferma unui tânăr, una foarte mică, să o vândă, va primi, până în anul 2020, cu 20% mai mult faţă de cât primea în prezent, prin plăţile directe. Eu cred că este o măsură care vine în sprijinul fermierilor români ce vor să-şi mărească activitatea agricolă. Este o măsură nouă, are nevoie de promovare”, a explicat Giurcă. Aceasta a precizat că în jur de 3,8 miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale au intrat în conturile fermierilor, în 2016. „În jur de 3,8 miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale au intrat în conturile fermierilor în acest an, aici fiind incluse plăţile directe, cele din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, sprijinul naţional prin ajutoarele naţionale tranzitorii”, a arătat oficialul de la Agricultură. O nouă sesiune de depunere a proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) a fost deschisă începând cu data de 15 decembrie, a anunţat, joi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Conform calendarului, în perioada 15 decembrie 2016-28 februarie 2017, solicitanţii de finanţare europeană nerambursabilă pot depune proiecte pentru investiţii în exploataţii agricole din sectorul vegetal şi din cel zootehnic (prin submăsura 4.1). Totodată, se pot depune proiecte pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol (prin submăsurile 16.4 şi 16.4a). De asemenea, se primesc cereri de finanţare în cadrul schemei pentru micii fermieri (submăsura 6.5), în perioada 15 decembrie 2016, ora 9:00 - 15 mai 2017, ora 16:00. Submăsura este lansată pentru prima oară în această perioadă de finanţare.
Potrivit AFIR, alocarea disponibilă aferentă acestei noi sesiuni de depunere, pentru toate submăsurile lansate, depăşeşte 266 de milioane de euro, sumă împărţită astfel: 150 de milioane de euro pentru sM 4.1 (75 milioane de euro pentru sectorul vegetal şi 75 milioane de euro cel zootehnic), 112,33 milioane de euro pentru sM 6.5, iar pentru sM 16.4 şi sM 16.4a alocarea bugetară stabilită este de 4 milioane de euro (două milioane pe fiecare submăsură).
Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului şi până la data de 31 decembrie 2020. Acesta reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an, în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 de euro/an, reprezentând 120% din suma maximă anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).