Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fermierii solicită sprijin pentru procesarea oleaginoaselor
Aproximativ două treimi din producţia de floarea-soarelui vor merge şi în acest an la export deoarece în România nu există capacitate suficientă de depozitare şi procesare a produselor oleaginoase, susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români. În acest an, ţara noastră înregistrează un maxim al producţiei de floarea-soarelui, cu o creştere de aproximativ 1,22 milioane de tone faţă de anul 2020.
În lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional, aproximativ două treimi din producţia de floarea-soarelui vor merge, şi în acest an, către export, generând pierderi pentru fermierii români. „Pentru cultura de floarea-soarelui, ţara noastră utilizează pentru consumul intern aproximativ 1,2-1,3 milioane de tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021 de 3,3 milioane de tone. Această cantitate reprezintă aproximativ 34% din producţia Uniunii Europene specifică acestei culturi, realizată la un randament minim de 2,75 tone/ha, în cadrul unei suprafeţe însămânţate de 1,2 milioane de hectare. Anul acesta, România înregistrează un maxim al producţiei de floarea-soarelui, înregistrând astfel o creştere de aproximativ 1,22 milioane de tone faţă de anul 2020. Lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional conduce la vânzarea materiei prime către ţări precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (aproximativ 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an), ţări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franţa şi Spania)”, este de părere Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români, expert analist în comerţul cu cereale.
Potrivit unui comunicat al Clubului Fermierilor Români, citat de Agerpres, ţara noastră are nevoie de asigurarea unor politici care să sprijine creşterea valorii adăugate în agricultură, unul dintre obiective fiind stimularea cantităţii de depozitare şi procesare a cerealelor şi plantelor oleaginoase. Pentru a sprijini fermierii în scopul creşterii valorii adăugate generate de afacerile agricole din România, Clubul Fermierilor Români propune ca statul să implementeze mai multe măsuri, între care stimularea finanţării specifice realizării unor investiţii în infrastructura de depozitare, subvenţionarea dezvoltării şi modernizării unităţilor de procesare cu scopul creşterii capacităţii de procesare sau oferirea de sprijin cuplat pentru fermieri, în vederea păstrării în ţară a materiei prime specifice zonei de procesare.
Specialiştii în domeniu menţionează că impactul financiar al exporturilor indică o diferenţă de 535 dolari/tonă (vânzare materie primă), comparativ cu 1.570 dolari/tonă (vânzare produse procesate), cumul realizat din producţia de ulei brut (1.200 dolari/tonă) şi cantitatea de şrot rezultat (370 dolari/tonă). „Prin acest calcul arătăm că România ar fi putut genera în acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adăugată de 2.070.000.000 de dolari, fără a lua în calcul veniturile provenite din zona de industrie conexă”, au mai arătat oficialii asociaţiei de fermieri. (O. N.)