Liberalizarea pieţei funciare a determinat autorităţile să acorde facilităţi tinerilor fermieri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole. Întrucât cetăţenii UE pot cumpăra de la 1 ianuarie 2014 terenuri agricole în ţara noastră, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îi îndeamnă pe proprietarii români „să reziste tentaţiei de a vinde ogoarele către străini“.
Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, deci în mai puţin de o lună de zile, iar cetăţenii europeni vor putea cumpăra terenuri agricole în ţara noastră. Singurul impediment va fi dreptul de preempţiune, garantat prin lege, în faţa persoanelor fizice străine, a statului şi a arendaşilor vecini, tinerii fermieri până în 40 de ani. Totuşi, o soluţie înaintată de autorităţi, însă a cărei funcţionalitate va fi verificată pe parcurs, este creditarea în condiţii avantajoase, respectiv fermierii pot aduce un avans de doar 10% din valoarea terenului, diferenţa de 90% urmând să fie garantată în proporţie de 50% de către stat, prin Fondul de Garantare, iar 50% să se constituie garanţie pe terenul care face obiectul tranzacţiei. „Nu putem să împiedicăm libera circulaţie a terenurilor agricole, însă, printr-o lege pe care am propus-o, trebuie să punem în primul rând în valoare comunităţile locale. Să dăm posibilitatea comunităţilor locale să aibă acces la terenurile respective şi sigur că, în acest fel, liberalizând după aceea către toate persoanele interesate terenurile respective“, a declarat, în această săptămână, ministrul Daniel Constantin, la o conferinţă privind viitorul agriculturii româneşti. Oficialul a mai spus că deja au intrat în sistem 7 bănci, alte 6-7 instituţii bancare anunţând că se vor alătura iniţiativei Ministerului Agriculturii.
Cel puţin la început de drum, sistemul pare a fi viabil, în condiţiile în care Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a primit deja prima solicitare de garanţie pentru un credit de achiziţie a unui teren agricol din zona Olteniţa.
„Nu vă înstrăinaţi ogoarele străinilor!“
O voce vehementă pe acest subiect o are preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul băcăuan Laurenţiu Baciu, care atrage atenţia că, deşi legea specifică faptul că doar cetăţenii europeni pot achiziţiona terenurile agricole, nu poate verifica nimeni cine stă în spatele unor asemenea cumpărători, astfel că oficialii ţărilor din Orientul Mijlociu, care „pot avea emisari plătiţi având cetăţenie în ţările europene“, şi-ar fi manifestat de pe acum interesul de a cumpăra două milioane de hectare în ţara noastră.
Fermierul trage un semnal de alarmă şi afirmă că, pentru un viitor mai bun, românii proprietari de terenuri agricole „trebuie să reziste tentaţiei de a-şi înstrăina ogoarele către străini“. „Persoanele care vor dori să vândă terenuri agricole vor face un singur drum la primărie, unde vor informa că au o ofertă de vânzare, iar în termen de 30 de zile autorităţile locale vor trebui să afişeze oferta şi să ceară celor cu drept de preempţiune un aviz de vânzare, iar după expirarea celor 30 de zile, în lipsa unor avize, se consideră că este vorba de o aprobare tacită, iar tranzacţia poate avea loc“, a explicat Laurenţiu Baciu modul în care se vor derula tranzacţiile cu terenuri agricole. (Oana Nistor)