Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Festivalul Baroc, ediţia a treia
În perioada 13-19 octombrie, la Timişoara se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului Baroc, eveniment ce marchează aniversarea eliberării Cetăţii Timişoarei de sub stăpânirea otomană, la 18 octombrie 1716. Organizatorii festivalului sunt Primăria Timişoara şi Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara 2014.
Timişorenii şi nu numai sunt invitaţi să participe timp de şapte zile la manifestările şi evenimentele culturale şi artistice deosebite ce vor avea loc în cetatea de pe Bega, organizate de municipalitate în cinstea momentului istoric de la 18 octombrie 1716, când Prinţul Eugeniu de Savoya şi-a făcut intrarea triumfală în Cetatea Timişoarei.
„Manifestarea se doreşte a fi un prilej de a conştientiza moştenirea culturală bogată pe care o are oraşul Timişoara şi de a readuce în atenţie ziua de 18 octombrie, declarată zi de importanţă locală prin HCL 359 din 25.10.2011. În 18 octombrie 1716, Prinţul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera Cetatea Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană. Momentul 18 octombrie 1716 reprezintă unul de cotitură în istoria Timişoarei. După această dată, Timişoara cunoaşte o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor“, amintesc într-un comunicat reprezentanţii municipalităţii.
Festivalul propune o întoarcere în timp, o întâlnire cu viaţa culturală şi artistică din urmă cu trei secole a Cetăţii Timişoarei. Parade în costume de epocă, expoziţii, concerte, spectacole de teatru şi balet, toate acestea vor fi cuprinse în programul ediţiei din acest an a festivalului. Totodată, festivalul îşi propune să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoarei şi a locuitorilor săi, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile etnice prezente în zona Banatului. De asemenea, potrivit programului anunţat, se vor marca 160 de ani de la moartea lui Anton Pann, poet, compozitor, profesor, folclorist şi literat, compozitor al muzicii Imnului naţional al României, şi 250 de ani de la moartea lui Jean-Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanţi compozitori şi muzicologi francezi din epoca barocă. „Festivalul Baroc doreşte să reînvie spiritul Timişoarei de altădată, un vechi oraş important al monarhiei dunărene şi al Europei Centrale şi să readucă în memoria contemporanilor gloria «oraşului ideal» baroc din secolul al XVIII-lea“, precizează organizatorii festivalului. Cu ocazia festivalului, Asociaţia Piaţa Unirii va organiza şi un concurs dedicat pasionaţilor de aventură intitulat „Vânătorii de comori“. Echipele concurente vor porni în căutarea unui premiu, care poate fi găsit doar parcurgând pas cu pas un traseu. Toate echipele vor primi un document, o întrebare cu mai multe variante de răspuns. Întrebările sunt din istoria secretă a Timişoarei, iar la capătul aventurii, echipa câştigătoare va săpa într-un loc secret, unde aşteaptă premiul cel mare.