Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Festivalul „Toamna Muzicală Clujeană“
Filarmonica de Stat „Transilvania“ organizează cea de-a 48-a ediţie a celui mai longeviv festival de muzică clasică din România, Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană“, în perioada 3-24 octombrie 2014, în Cluj-Napoca.
Participă invitaţi de renume din România şi din străinătate, în spaţii precum Colegiul Academic, sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei etc.
Filarmonica de Stat „Transilvania“ va oferi, pe parcursul festivalului, patru concerte simfonice şi vocal-simfonice, un concert al Orchestrei de Cameră, un concert de jazz, cursuri de măiestrie gratuite, precum şi recitaluri din secţiunile festivalului: Panoramic Componistic Contemporan şi Serate Camerale.
Festivalul debutează cu un Concert in memoriam Ştefan Ruha, azi, 3 octombrie, de la ora 19:30, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic, susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Cluj-Napoca, alături de invitaţii: dirijorul Stefan Geiger (Germania) şi violonista Cristina Anghelescu. Programul de deschidere a festivalului cuprinde Concertul pentru vioara în Re major de Johannes Brahams şi Simfonia a V-a în do Do diez minor de Gustav Mahler.
Alte două evenimente anunţate sunt: comemorarea unui deceniu de la dispariţia maestrului Ştefan Ruha, prin concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din data de 14 octombrie, şi recitalul susţinut de Cvartetul Transilvan, alături de pianistul Csíky Boldizsár, pe 23 octombrie.
În cadrul festivalului va fi sărăbătorit compozitorul şi dirijorul Cornel Ţăranu (80 de ani), prin două evenimente: Concertul aniversar susţinut de Ansamblul de muzică contemporană „Ars Nova“ alături de Corul Filarmonicii, cu participarea extraordinară a actorului Anton Tauf, duminică, 5 octombrie, şi „Portretul de grup ad honorem Magistri Cornel Ţăranu“, în organizarea Academiei de Muzică „Ghheoroghe Dima“, duminică, 19 octombrie. Maestrul Cornel Ţăranu va susţine şi un curs de măiestrie în domeniul compoziţiei, cu intrare liberă, pentru toţi tinerii interesaţi să se afirme în domeniul muzical. De asemenea în cadrul festivalului vor fi concerte simfonice şi vocal-simfonice, muzică contemporană, recitaluri de pian, violoncel, orgă, chitară spaniolă sau tango, serate de jazz şi spectacole de operă.