În municipiul Bistriţa a avut loc Festivalul Naţional de Folclor pentru tineri cu cerinţe speciale, intitulat „Tradiţiile - o şansă la egalitate“, organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bistriţa şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Manifestarea a debutat cu o paradă a portului popular, apoi a continuat cu festivalul concurs, pe trei secţiuni: interpretare vocală, dans tradiţional şi prezentarea unui fragment sau a unui obicei popular. Juriul a fost format din specialişti în domeniu, din municipiul Bistriţa. La evenimentul cultural dedicat tinerilor cu cerinţe speciale, au fost prezenţi aproape 200 de tineri, însoţiţi de părinţi şi profesori, din judeţele Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj.
„Tradiţiile populare, alături de Biserică şi de credinţă, reprezintă un mod înălţător de a-ţi cunoaşte şi de a-ţi exprima identitatea. Un astfel de moment l-am trăit împreună cu grupul de copii «Suflet de artist» de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Şimleu Silvaniei, pe scena festivalului“, a precizat prof. Ioan Ciocmărean, din cadrul CSEI Şimleu Silvaniei.
„Fie că a fost vorba de secţiunea interpretare, dans popular, sau obicei, s-a văzut dăruire, seriozitate şi dragoste. Numai oamenii cu suflet mare, cu credinţă şi nădejde în Dumnezeu pot insufla copiilor atâta pasiune pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, pentru cântecul şi portul popular. Cu atât mai mult, dacă este vorba de copii speciali ca ai noştri. Am fost impresionat până la lacrimi de mândria cu care ei îşi purtau costumele şi de cât de frumoşi erau cu toţii, cu feţişoarele îmbujorate de emoţie şi cu ochii strălucitori la parada costumelor populare“, a adăugat profesorul Ciocmărean.
Locul I pentru copiii din Şimleu Silvaniei
De asemenea, cadrele didactice de la CSEI Şimleu Silvaniei au purtat costume populare de colecţie, cu sprijinul oferit de prof. Florica Puşcaş Chişiu şi de maistru-instructor Onorica Pop. „Am fost mândri că alături de elevii noştri putem reprezenta învăţământul special sălăjean la o astfel de manifestare, şcoala noastră fiind şi partener în acest proiect, alături de Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal «George Coşbuc» Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia «Impact» Bistriţa, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Oradea, Asociaţia «CES» Oradea“, a spus prof. Ioan Ciocmărean.
Grupul din Şimleu Silvaniei a prezentat un obicei popular din zona Valcău de Jos, un crâmpei din viaţa satului sălăjean, reprezentat printr-o o clacă a torsului cu cântecul şi jocul, cu glumele şi veselia care însoţesc astfel de întâlniri. Grupul de la CSEI Şimleu Silvaniei, coordonat de profesorii Gabriela Fiţ, Voichiţa Faragău, Florica Pavel, Viorela Gabriela Chesăuan şi Ioan Ciocmărean, a obţinut astfel premiul I. În pregătirea acestui moment, tinerii şi cadrele didactice de la CSEI Şimleu Silvaniei au fost sprijiniţi de prof. Mariana Adriana Faur, directoarea la CSEI Şimleu Silvaniei, şi de inspectorul de specialitate, profesorul psiho-pedagog Petru Ioan Ianc.