Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Festivitate la 40 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului
La Bâlea Lac a avut loc ieri, 28 august, ceremonia prilejuită de aniversarea a 40 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului. Festivităţile au fost organizate de veteranii constructori genişti din garnizoanele Râmnicu Vâlcea şi Alba Iulia, cei care acum patru decenii au lucrat la realizarea celui mai spectaculos drum transmontan din lume. Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, participant la eveniment şi le-a transmis constructori genişti veterani cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă pentru marea lor realizare.
„Datorită priceperii şi sacrificiului militarilor genişti, putem să ne mândrim acum cu acest drum unic în lume. Vreau să vă asigur şi de sprijinul pe care Consiliul Judeţean Sibiu îl va oferi pentru obeliscul pe care doriţi să îl ridicaţi şi care să arate tuturor celor care vor trece pe aici ce a însemnat realizarea Transfăgărăşanului“, a transmis Ioan Cindrea veteranilor prezenţi la festivitate, conform unui comunicat al CJ Sibiu.
Transfăgărăşanul, deosebit de important pentru dezvoltarea turistică a versanţilor sudic şi nordic ai Munţilor Făgăraş, a fost construit în 4 ani şi jumătate şi are o lungime de aproape 92 de kilometri. Tunelul care străbate muntele Paltinul de la sud la nord are o lungime de 887 metri şi se află la altitudinea de 2.042 metri. Pentru realizarea lucrării au fost executate 4 milioane de metri cubi de terasamente, 290 de mii de metri cubi de fundaţii, 600 de mii de metri cubi de suprastructură de macadam, 290 de mii de metri cubi de zidărie, 830 lucrări transversale, 27 viaducte şi poduri şi s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, conform comunicatului CJ.