După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Finanţare de 20.000 de lei pentru fotovoltaice
Noul program „Casa Verde”, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, poate fi accesat începând cu data de 9 septembrie. Beneficiarii sunt persoanele fizice, iar statul acoperă 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă nu mai mult de 20.000 de lei. Dosarele de înscriere în program se vor depune exclusiv online.
Programul „Casa Verde” a fost relansat şi poate fi accesat începând cu data de 9 septembrie. Prin intermediul acestuia, statul decontează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă de instalare de 3kWp, respectiv sistemul propriu-zis, invertor, conexiuni, tablou electric.
De asemenea, se pot deconta cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, precum şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Finanţarea se acordă în proporţie de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, însă nu mai mult de 20.000 de lei. „Cea mai bună metodă este să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre şi, astfel, fiecare dintre noi poate deveni producător de energie electrică. Am aproximat că 33.000 de unităţi locative vor fi posesoare a acestor celule fotovoltaice. Încercăm să facem şi noi lucruri pe care alte ţări le-au făcut mai demult”, a spus ministrul demisionar al mediului, Graţiela Gavrilescu, la semnarea contractului de finanţare între Ministerul Dezvoltării, care este finanţatorul programului, şi Administraţia Fondului pentru Mediu.
Bugetul total alocat programului este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei de la AFM.
Persoana fizică beneficiară a programului trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietară a imobilului pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice şi să nu aibă restanţe la bugetul de stat sau la cel local. Totodată, imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu, iar în situaţia în care construcţia este deţinută în coproprietate, este necesar acordul tuturor proprietarilor.
Înscrierea se realizează la unul dintre instalatorii validați de Fondul pentru Mediu, lista acestora fiind publică la adresa: www.afm.ro.Printre documentele necesare înscrierii se numără cererea de finanţare, actul de identitate al solicitantului, extrasul de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată ale solicitantului la bugetul de stat, respectiv bugetul local. Dosarele de finanţare se vor depune exclusiv online, au mai anunţat autorităţile.
La sfârşitul lunii mai, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) anunţa, prin vocea Gabrielei Munteanu, şef serviciu Reglementări tehnice în cadrul instituţiei, că în România există în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea. Aceasta a subliniat, potrivit Agerpres, că oricine doreşte informaţii despre paşii care trebuie parcurşi pentru a deveni prosumator trebuie să se adreseze operatorilor de distribuţie din zona de care aparţin, iar aceştia sunt obligaţi să le ofere toate detaliile solicitate.
Potrivit legislaţiei în vigoare, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior. De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
Panouri fotovoltaice se pot instala şi prin intermediul programului „Centenarul Luminii”, însă acesta este dedicat gospodăriilor izolate, neelectrificate, iar proiectele se depun de către primării.