Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Firmele de panificaţie încep să crească preţul pâinii
▲ După o uşoară scădere a preţului la pâine de la începutul anului, producătorii revin acum la preţurile anterioare, susţinând că nu pot fi acoperite costurile de producţie ▲ Bistriţenii cumpără pâinea, din această lună, mai scumpă cu 15-25 de procente decât luna trecută ▲ Dacă, în luna iulie, pâinea de 800 de grame costa 2 lei, acum aceasta se vinde cu 2,3-2,5 lei ▲
Românii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare în perioada următoare pentru alimente, deja existând semnale pentru creşterea preţurilor la pâine. Fie că este vorba de criză, fie că e vorba de secetă sau alte tipuri de calamităţi, atât producătorii cât şi procesatorii sau comercianţii au început să ridice preţurile la alimente. În general, aceştia susţin că această creştere este justificată având în vedere producţia şi cheltuielile de producţie din acest an. În unele zone ale ţării, preţurile au crescut deja, în principal la pâine. Bistriţenii cumpără pâinea, din această lună, mai scumpă cu 15-25 de procente decât luna trecută, ca urmare a deciziei firmelor de panificaţie de a reveni la preţul practicat la începutul anului. Dacă, în luna iulie, pâinea de 800 de grame costa 2 lei, acum aceasta se vinde cu 2,3-2,5 lei, creşterea preţului fiind resimţită în special de pensionari şi persoanele cu venituri modeste. Producătorii de pâine consideră însă că era necesară revenirea la preţul practicat în primele luni ale anului, deoarece această scădere a venit după ce unii agenţi economici au încercat să acapareze piaţa cu preţuri sub nivelul celor practicate de majoritatea firmelor de profil. „Scăderea preţului a fost nejustificată şi s-a făcut doar din dorinţa unora de a acapara piaţa, deşi la materiile prime nu a scăzut preţul. În plus, este posibil ca preţul grâului să crească în continuare, ceea ce ar putea duce la o nouă ajustare. Să vedem cum se vor menţine tarifele pentru restul materiilor prime“, a declarat administratorul SC Dabro-Impex SRL Bistriţa, Ioan Moldovan. Un alt producător din domeniul panificaţiei spune că preţul la pâine a fost redus la 2 lei doar în zona municipiului Bistriţa, unde este concentrat un sfert din populaţia judeţului, în alte zone acesta rămânând la 2,4-2,5 lei pentru franzela de 800 de grame. Totuşi, producătorii susţin că nu este vorba de o creştere a preţurilor, ci doar o revenire la preţurile de la începutul anului, şi că această revenire este justificată având în vedere costurile de producţie. „Nu s-a scumpit pâinea, ci s-a revenit la preţul de la începutul anului. S-a practicat acel preţ pentru că unii doreau să acapareze piaţa, dar sunt şi unii care lucrează la negru. Nu poţi să îţi acoperi costurile de producţie cu un asemenea preţ, deci preţul de acum este cel real“, a susţinut administratorul SC Ceracom Prod SRL Livezile, Alin Cristea. În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt autorizate să funcţioneze 49 de brutării. Producătorii de pâine afirmă că, în prima jumătate a acestui an, s-a simţit o scădere a consumului cu 10-15 procente, agenţii economici dând vina pe criza economică, care îi face pe români să reducă cheltuielile, inclusiv cele cu alimentele. Reprezentanţii autorităţilor din domeniul agriculturii susţin că este posibil să asistăm în această toamnă la o creştere a preţurilor la produsele alimentare, având în vedere costurile de exploatare a terenurilor. O mare parte a cheltuielilor provine de la plata muncitorilor sezonieri, care vor mai mulţi bani decât anul trecut.