Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Firmele preferă finanţarea din fonduri europene
Mai mult de jumătate din firmele din România au obţinut finanţare în ultimul an, însă creditul bancar, deşi rămâne cea mai importantă sursă de finanţare, a scăzut sub 50% din preferinţele firmelor, în timp ce ponderea finanţărilor din fonduri europene aproape s-a dublat, ajungând la 26%, reiese din studiul EY „Accesul antreprenorilor români la finanţare“.
„ Creditul bancar rămâne pe mai departe cea mai importantă sursă de finanţare pentru antreprenori, dar tendinţa este descrescătoare (-10 puncte procentuale), scăzând sub 50% din preferinţe. Cea de-a doua sursă importantă de finanţare luată în calcul de antreprenori e reprezentată de fondurile europene, a căror pondere aproape s-a dublat în preferinţe faţă de anul trecut, ajungând la 26%. Ajutoarele de stat reprezintă într-o măsură foarte mică (1%) o opţiune pentru finanţarea proiectelor antreprenoriale, în ciuda eforturilor statului român de implementare a diverselor scheme de ajutor“, reiese din studiul menţionat.
În plus, procentajul firmelor cărora le-a fost refuzată cererea de finanţare este în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de anul trecut. «Peste jumătate din firmele româneşti finanţate au declarat că au primit cea mai recentă rundă de finanţare în ultimul an, în timp ce ponderea celor care au obţinut ultima finan-ţare cu mai mult de patru ani în urmă a scăzut cu 3 puncte procentuale. Aşadar, firmele încep să îşi finanţeze în mod accelerat nevoile de business, pe măsură ce mediul de finanţare şi investiţii se îmbunătăţeşte», se spune în documentul citat.
Potrivit analizei, factorul decisiv pentru antreprenori în alegerea ofertei de finanţare îl reprezintă, ca şi anul trecut, păstrarea independenţei în deciziile de business (36% dintre respondenţi), urmat de costurile cele mai mici (23%) şi de calitatea garanţiilor (17%).
Cele mai multe dintre finanţările obţinute au avut ca destinaţie investiţiile, peste 60%, în creştere cu aproape 20 de puncte procentuale faţă de anul trecut.
În ceea ce priveşte relaţia antreprenor - finanţator, cele mai multe companii nu şi-au schimbat finanţatorul în ultimii doi ani, ceea ce denotă fie lipsa de opţiuni, fie faptul că sunt mulţumite cu termenii finanţării obţinute.
„Antreprenorul care şi-a schimbat finanţatorul de cele mai multe ori dintre respondenţii la chestionar a declarat că a făcut această schimbare de nu mai puţin de 8 ori în ultimii doi ani“, se precizează în studiu.
70% dintre antreprenori monitorizează în mod curent gradul de îndatorare. În 20% dintre companiile antreprenoriale incluse în studiu, această sarcină este preluată de o altă persoană din companie, în 9% din cazuri nu se monitorizează gradul de îndatorare, în timp ce doar 1% declară că nu ştiu cum ar putea monitoriza acest indicator, se precizează în analiza citată.
În privinţa uşurinţei de a atrage finanţare, antreprenorii consideră că sectorul IT continuă să ocupe primul loc, însă în scădere abruptă faţă de anul trecut, de la 39% în 2013 la doar 25% în 2014. Alte sectoare luate în calcul - agricultura, energia verde şi producţia - sunt percepute în creştere în privinţa atractivităţii pentru finanţatori, potrivit sondajului EY.
Studiul EY analizează percepţiile a 125 de antreprenori asupra mediului de finanţare din România, 56% dintre ei deţinând companii cu o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro, 23% cu o cifră de afaceri între 1 şi 15 milioane de euro şi 21% de peste 15 milioane de euro. (Oana Nistor)