Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fiul inginerului român Ion Basgan solicită SUA daune de 100 de miliarde de dolari
Sorin Basgan, fiul inginerului şi inventatorului român Ion Basgan, solicită Statelor Unite daune în valoare de 100 de miliarde de dolari pentru o invenţie a tatălui său, care, în anii 1930, a găsit metoda tehnică de a fora la peste 2 mii de metri adâncime în zăcămintele de petrol, informează publicaţia eleveţiană „24heures“.
Invenţia a fost esenţială pentru industria petrolului, din Uniunea Sovietică până în Statele Unite, trecând prin Golf, permiţând în acea epocă reducerea costurilor de producţie cu o treime. Inventatorul n-a primit totuşi nimic pentru descoperirea sa. În plin conflict mondial, Statele Unite i-au sechestrat brevetul în 1942 şi, de atunci, marile companii petroliere şi-au realizat barilii fără probleme. În 1937, sistemul de forare rotativă cu percuţie Rotary a fost înregistrat în Statele Unite, brevetul urmând să fie protejat 17 ani. În timpul războiului mondial, brevetele cetăţenilor din ţările inamice Statelor Unite au fost sechestrate şi, de-a lungul Războiului Rece, Statele Unite au refuzat să le restituie. Invenţiile inginerului român au fost deblocate abia în 1965, printr-un ordin al Ministerul Justiţiei din SUA. Însă, cu toate că au fost întreprinse numeroase demersuri, Ion Basgan nu a reuşit să-şi recupereze drepturile de autor cuvenite ca urmare a utilizării descoperirilor şi invenţiilor sale. Acestea au fost evaluate de o comisie de experţi germani la circa 8,4 miliarde de dolari. Cercetările lui Ion Basgan în domeniul forajului petrolier, prin combinarea sonicităţii cu „efectul Basgan“, au început încă din 1932, iar primele brevete au apărut aproape imediat, invenţiile sale revoluţionând în epocă tehnica forajului.