Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete“
În memoria celui care şi-a pus semnătura pe conceptul editorial al „Ziarului Lumina“, ieri, 13 martie 2015, a avut loc lansarea cărţii „Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete“. Volumul, realizat de Otilia Bălinişteanu şi publicat la Editura TRINITAS, a ieşit de sub tipar în anul care marchează un deceniu de apariţie neîntreruptă a „Ziarului Lumina“, parte componentă a Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române.
La Muzeul Literaturii Române din Iaşi - Galeriile „Pod-Pogor“, teologi, jurnalişti şi profesori de renume s-au întâlnit pentru a aduce un omagiu gazetarului care a lăsat tuşe puternice în presa periodică ieşeană a ultimelor trei decenii. „De numele lui Florin Zamfirescu se leagă multe gazete, dar pentru noi, cei care venim din lumea Bisericii, se leagă cotidianul Patriarhiei de astăzi - cel care şi-a început activitatea aici, la Iaşi, în luna februarie 2005. Desigur că prin acest cotidian, primul cotidian creştin din România, se face legătura între gazetăria laică şi gazetăria bisericească. Astăzi, vorbim la timpul trecut de Florin Zamfirescu, dar vorbim şi la timpul prezent, pentru că, prin ceea ce a scris şi ceea ce a făcut, el a lăsat dintr-o dată pagini şi, în acelaşi timp, ucenici în ale gazetăriei“, a spus pr. dr. Nicolae Dascălu, director general al publicaţiilor „Lumina“.
„Proiect unic în istoria presei din România“
„Ziarul Lumina“ a fost, dintru început, un ziar care şi-a propus să cultive valorile creştine. „A însemnat mai mult decât o punte, a fost o legătură organică între un tip de public prefabricat de presă şi publicul acela veritabil, adevărat, necontaminat. Vorbim despre un proiect unic în istoria presei din România, a primului ziar creştin de expresie ortodoxă. Un proiect grafic şi un proiect editorial aproape fără cusur. Numai atât dacă ar fi făcut Florin Zamfirescu, ar fi fost de ajuns. Însă, a făcut mult mai mult. A făcut şcoală, a făcut ucenici care au devenit acum calfe şi care duc mai departe ceea ce pare că nu se mai vede. Jurnalismul cald, adevărat, de bună calitate de care, până la urmă, societatea din România profundă are mare nevoie“, a subliniat prof. univ. dr. Daniel Condurache.
„Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete“ este, astfel, o carte mai mult decât meritată, aşteptată şi care va fi păstrată ca o dragă amintire în biblioteci şi în suflete. „Cuprinde în prima parte parcursul biografic al lui Florin Zamfirescu. Cea de-a doua parte constă într-o selecţie de editoriale pe care Florin Zamfirescu le-a publicat de-a lungul celor cinci ani în „Ziarul Lumina“ şi în „Lumina de Duminică“, iar cea de-a treia parte e rezervată prietenilor şi colegilor care l-au cunoscut. O serie de texte care-l evocă pe omul care a fost Florin Zamfirescu“, a explicat Otilia Bălinişteanu, coordonatorul volumului. O explicaţie care ne îndeamnă la lectură şi la pomenirea unui model de care şi astăzi avem nevoie - oricât de mult drum ar fi parcurs presa scrisă, de la literele de plumb până la cuvântul din lumea virtuală. (Anda Pintilie)