Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
FMI: Creșterea prețurilor va încetini abia anul viitor
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8%, cât estima în toamnă, până la 2,2%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat acum două zile.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9%, în 2021, până la 2,2%, în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%. Proiectul de buget pentru 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.
Comparativ, Bulgaria ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, în timp ce economia Ungariei şi cea a Poloniei vor înregistra un avans de 3,7% în acest an.
Pentru România, noile cifre revizuite ale FMI sunt uşor mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii aprilie estima un avans modest al economiei, de 1,9%, în acest an, în condițiile în care riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate.
În ceea ce priveşte inflaţia, FMI şi-a revizuit semnificativ estimările, prognozând că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât prognoza de 3,4% de toamna trecută. Ritmul de creştere a preţurilor va încetini la 4% anul viitor, mai arată raportul.
De asemenea, pentru deficitul de cont curent, dacă în toamnă FMI miza pe un sold negativ de 5,5% din PIB, acum prognozează că acesta va urca până la 7% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.
Și la nivel global, potrivit raportului, perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit semnificativ comparativ cu estimările din ianuarie, în principal din cauza războiului din Ucraina. (C. Z.)