Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
FMI: Creşterea salariului minim poate fi periculoasă
Creşterea salariului minim de la 600 de lei în prezent ar putea descuraja angajările, astfel că autorităţile trebuie să fie precaute dacă vor lua o astfel de decizie, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Creşterea salariului minim poate descuraja angajarea unor noi salariaţi, de aceea "trebuie să fii foarte atent când iei această măsură", a declarat, ieri, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, la ieşirea de la convorbirile cu ministrul Muncii. Şeful misiunii FMI a făcut referire la un set de măsuri pe care Guvernul intenţionează să le negocieze cu Fondul Monetar, ce prevăd creşterea salariului minim de la 600 la 700 de lei, reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi diminuarea contribuţiilor sociale de la 44% la 41%. Jeffrey Franks a precizat că ştie că sunt presiuni de ordin social pentru majorarea salariului minim, dar că trebuie făcută o evaluare, pentru a vedea cu exactitate ce înseamnă o eventuală majorare, întrucât aceasta ar putea avea efecte dăunătoare pentru economie. Totodată, şeful delegaţiei FMI a declarat că cifrele care reflectă evoluţia economiei României arată deocamdată destul de bine, însă analiza Fondului Monetar Internaţional abia începe. Jeffrey Franks a mai precizat că sunt întârzieri în ceeea ce priveşte legea salarizării unitare şi cea a pensiilor, dar a arătat că speră că acestea să fie recuperate. Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat că Legea salarizării unitare are ca termen limită pentru a fi aprobată sfârşitul lunii octombrie. "Sper ca Parlamentul să adopte în timp util această lege. În ceea ce priveşte Legea pensiilor, urmează ca ea să fie rediscutată şi sper să fie aprobată cât mai repede", a declarat Mihai Tănăsescu. Delegaţia FMI este prezentă începând de ieri, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei se va încheia pe 1 noiembrie.