Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
FMI pune condiţii pentru creşterea salariilor în 2012
Momentul şi procentul de creştere a salariilor vor fi condiţionate de noi progrese în ceea ce priveşte scăderea numărului de angajaţi în sectorul public.
Autorităţile române ar putea adopta majorări salariale în cursul lui 2012, cu condiţia realizării de progrese în ceea ce priveşte scăderea numărului de angajaţi, arată scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Reducerile ambiţioase de personal efectuate în sectorul public au creat spaţiu fiscal pentru o revenire a salariilor la nivelul de dinaintea reducerii de 25%. Scăderea salariilor efectuată în 2010 şi reducerea semnificativă a numărului de angajaţi din sectorul public au permis o majorare salarială de 15%. În cursul anului 2011, numărul de angajaţi din sectorul public a continuat să scadă - mai rapid decât estimările iniţiale -, lăsând spaţiu pentru recuperarea integrală a salariilor până la finele lui 2012. Momentul şi procentul de creştere a salariilor vor fi condiţionate de noi progrese în ceea ce priveşte scăderea numărului de angajaţi în sectorul public, pentru a scădea cheltuielile cu salariile la 7,2% din PIB în 2012, de la 7,5% în 2011 şi 9,5% în 2009", se arată în Memorandumul convenit cu FMI. Potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare pe perioada 2012-2014, adoptată în august de Guvern, cheltuielile de personal vor scădea gradual, în raport cu produsul intern brut. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat, la vremea respectivă, că în 2012 cheltuielile cu personalul vor fi de 7,2% din PIB, în 2013 de 7,08% şi în 2014 de 6,79% din PIB. Management privat pentru Poşta Română, Tarom şi CFR Marfă Companiile Poşta Română, Oltchim, CFR Marfă sau TAROM ar trebui să beneficieze de management privat până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor, se mai arată în Memorandumul convenit de România cu Fondul Monetar Internaţional. Potrivit documentului, Poşta Română trebuie să-şi reducă unităţile de la 7.100, la finele anului 2010, la aproximativ 5.800 până la sfârşitul acestui an. Un management privat pentru această companie trebuie desemnat până la finele lunii decembrie 2011. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, arăta, în august, că un număr de 15 companii controlate de stat, care nu sunt pregătite să-şi vândă pachetul majoritar de acţiuni, ar urma să aibă manageri privaţi selectaţi de către firme de resurse umane recunoscute la nivel mondial. Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,6 miliarde de euro.