Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
FMI recomandă creşterea salariilor şi pensiilor
Potrivit reprezentanţilor FMI, îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul "mai constrângător", cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice.
Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a ţinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabilă atingerea ţintei de deficit de 3% în 2012, însă acest lucru poate avea şi "consecinţe negative", se arată în raportul elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional, în urma celei de-a treia evaluări a acordului de supraveghere preventivă, derulată la sfârşitul anului trecut. Potrivit reprezentanţilor FMI, îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul "mai constrângător", cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, FMI recomandă autorităţilor de la Bucureşti să ia în considerare "o creştere modestă a salariilor pentru angajaţii în sectorul public şi pensionari în cursul anului 2012, dacă condiţiile bugetare o permit". România, vulnerabilă la creşterea incertitudinilor în sectorul bancar O altă sugestie a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional se referă la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare puse la dispoziţie României, un aspect extrem de important, în condiţiile unui buget naţional fragil. De asemenea, stafful FMI atrage atenţia că, în condiţiile în care peste 80% din sistemul bancar este controlat de băncile străine (inclusiv din ţările din zona euro afectate de criză), România este deosebit de vulnerabilă la creşterea incertitudinilor în sectorul bancar din Europa. În cazul în care criza va implica o scădere bruscă a finanţării externe, România ar putea fi forţată să recurgă la acordul preventiv cu Fondul şi cu UE, în timp ce flexibilitatea cursului de schimb, cumulată cu folosirea rezervelor internaţionale, ar trebui să ajute la acoperirea fluxurilor de finanţare. Experţii Fondului Monetar Internaţional au avut ieri o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România, misiunea FMI urmând să înceapă, oficial, astăzi, cea de-a patra evaluare a acordului cu România.