Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
FMI şi UE au suspendat negocierile cu Ungaria
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au suspendat discuţiile cu Ungaria, în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008. Ungaria nu va mai avea acces la 20 miliarde de euro, fonduri rămase din pachetul de finanţare.
Negocierile cu instituţiile internaţionale creditoare ar fi trebuit să se încheie la începutul săptămânii următoare. Analiştii consideră că în aceste condiţii forintul s-ar putea deprecia puternic. Ungaria intenţiona să folosească fondurile rămase ca pe o facilitate de siguranţă, întrucât statul se finanţează de pe pieţele internaţionale încă de anul trecut. "Într-o piaţă în care atenţia este concentrată asupra deficitelor bugetare şi nivelurilor datoriilor, ţintele de deficit fiscal anunţate anterior, de 3,8% pentru anul acesta şi sub 3% în 2011, rămân referinţe pentru consolidarea necesară şi sustenabilitatea datoriei. Acestea trebuie respectate, dar vor fi necesare măsuri adiţionale. Consolidarea sustenabilă va necesita măsuri durabile, care să nu distorsioneze şi pentru realizarea cărora autorităţile au nevoie de timp", se arată într-un comunicat al FMI. Guvernul ungar a anunţat, însă, că nu va introduce noi măsuri de austeritate, considerând că acestea sunt principalul motiv al scăderii economice şi şomajului ridicat, a declarat ieri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, în timp ce ieri forintul a înregistrat cea mai puternică depreciere din ultimele şase săptămâni. Matolcsy a afirmat că Executivul de la Budapesta va păstra taxa specială asupra băncilor, aprobată recent pentru o perioadă de trei ani, şi estimează că veniturile bugetului de stat vor creşte, datorită acestei măsuri, cu 200 miliarde de forinţi (720 milioane de euro) numai în 2010. "Ungaria a revenit la o evoluţie economică pozitivă şi are acum unul dintre cele mai mici deficite din UE. Consider bine-venit angajamentul autorităţilor privind ţinta de deficit pe 2010. Totuşi, corecţia deficitului excesiv până anul următor va necesita măsuri dure, mai ales în privinţa cheltuielilor", a spus comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn. Ungaria are nevoie de acordul cu FMI şi UE ca plasă de siguranţă pentru a menţine încrederea investitorilor de la care se împrumută. Ţara rămâne vulnerabilă din cauza datoriei publice mari, echivalentă cu 80% din PIB, şi a dependenţei ridicate de finanţarea externă.