Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Focar de gripă aviară în România
Peste 18.000 de păsări sunt afectate de virusul gripei aviare la o fermă din oraşul Sieni, judeţul Maramureş, urmând ca păsările bolnave să fie eutanasiate. Anunţul a fost făcut marţi seara de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a precizat că pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Maramureş şi judeţele limitrofe, şi că situaţia este sub control.
„La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei“, subliniază reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Maramureş, Dan Bucă, în şedinţa CLCB Maramureş s-au decis acţiunile necesare de prevenţie pentru răspândirea bolii, iar DSVSA va informa medicii veterinari, societăţile comerciale cu acelaşi profil, populaţia, dar şi personalul medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate.
„Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor şi rugăm populaţia să nu intre în panică şi să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici“, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului.
ANSVSA este în alertă de săptămâna trecută, după ce Comisia Europeană a informat despre focarele de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, din Polonia. Un focar a fost descoperit luni şi la o fermă de curcani din nord-vestul Ungariei. Polonia şi Ungaria sunt principalele ţări din care România importă ouă şi carne de pasăre.