Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici
Fermele mici pot fi dezvoltate din fonduri europene nerambursabile de până la 15.000 de euro, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Sprijinul nerambursabil va fi acordat în două tranșe, 75% din sumă este acordată la primirea deciziei de finanțare, iar a doua tranșă în cel mult trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Fermierii își pot dezvolta și moderniza îmica fermă” cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 15.000 de euro prin Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din PNDR. Banii se acordă în două tranșe, 75% din sumă este acordată la primirea deciziei de finanțare iar a doua tranșă în cel mult trei ani de la primirea deciziei de finanțare, potrivit datelor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Înaintea solicitării celei de‑a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată. Solicitantul trebuie să prezinte un plan de afaceri, să dețină o fermă care se încadrează în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, să dețină o exploatație agricolă înregistrată cu dimensiunea economică cuprinsă între 8.000 și 11.999 euro S.O. (valoare producție standard). De asemenea, fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploatația și locul de muncă în același județ sau în localități din apropiere. În cazul neimplementării corecte a planului de afaceri, sumele plătite vor fi recuperate de AFIR integral și nu va fi acordată cea de a doua tranșă de plată sau va fi recuperată parțial plata din valoarea tranșei a doua, proporțional cu obiectivele propuse și nerealizate. Proiectul este monitorizat pe o perioadă de cinci ani.
Cine poate depune proiecte
Potrivit regulamentului, pot solicita fonduri europene fermierii care dețin o exploatație agricolă ce intră în categoria de fermă mică. Beneficiar al măsurii poate fi o persoană juridică, persoană fizică înregistrată și autorizată, societate cu răspundere limitată su asociat unic/majoritar. Sunt eligilibi solicitanții care au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți la data depunerii cererii de finanțare.
Care sunt pașii de urmat
Una dintre obligațiile care trebuie îndeplinite în vederea obținerii fondurilor europene este completarea și depunerea dosarului cererii de finanțare. Dosarul trebuie să conțină cererea de finanțare, planul de afaceri și alte documente justificative. Cererea de finanțare este completată în format electronic, în limba română, pe site‑ul AFIR. După ce este anunțat că proiectul a fost selectat pentru finanțare, beneficiarul trebuie să prezinte în cel mult cinci zile dosarul cererii de finanțare pe suport de hârtie cât și cu formatul electronic (CD), la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) aferent județului unde este înregistrată exploatația. În cazul în care proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor județe, acesta va fi depus la OJFIR‐ul pe raza căruia exploatația agricolă are ponderea cea mai mare (suprafața agricolă/ animale). Durata de execuție a proiectului aferent deciziei de finanțare este de maximum 36 de luni (60 de luni pentru sectorul pomicol) de la data semnării acesteia de către AFIR.