Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fonduri europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor
Regulile europene privitoare la eficienţa energetică a clădirilor ar putea fi revizuite astfel încât să fie acordate stimulente adecvate pentru renovarea clădirilor private. Iniţiativa aparţine socialiştilor din Parlamentul European, iar comisarul pentru politică regională, doamna Corina Creţu, a confirmat că fonduri importante vor putea fi accesate pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor.
Revizuirea regulilor Uniunii Europene privitoare la eficienţa economică a clădirilor este susţinută de socialiştii din Parlamentul European, iar noul comisar european pentru politică regională, doamna Corina Creţu, şi-a confirmat sprijinul pentru creşterea semnificativă a investiţiilor în acest domeniu, comentează EurActiv, citat de Agerpres. Aceeaşi sursă scrie că, deşi finanţarea a fost convenită de principiu anul trecut, ea a fost revizuită periodic. În acelaşi timp, sprijinul Comisiei Europene este substanţial, în special după ce, la summitul din 23-24 octombrie, liderii statelor Uniunii Europene au reuşit să depăşească diferenţele şi să convină un nou acord privind clima şi energia, pentru perioada 2020 - 2030, ce include un triplu obiectiv vizând emisiile, energiile regenerabile şi eficienţa energetică. Astfel, pentru emisiile gazelor cu efect de seră a fost acceptată în cele din urmă o diminuare cu 40% comparativ cu nivelurile din 1990. De asemenea, liderii europeni au convenit ca energiile regenerabile să reprezinte cel puţin 27% din energia consumată în UE în 2030, obiectiv ce va fi obligatoriu la scară europeană, în pofida rezistenţei afişate de mai multe state, printre care şi Marea Britanie. În acelaşi timp, comisarul european pentru politică regională a susţinut că acest sector va primi şi o finanţare importantă pentru atingerea obiectivelor. „Politica regională în perioada de programare financiară 2014-2020 va ajuta statele membre prin investiţii în energie crescute semnificativ şi printr-o trecere către o economie cu consum mai redus de energie, în special prin creşterea eficienţei energetice a clădirilor“, a spus Creţu. Liderul grupului socialiştilor din Legislativul european a susţinut că, alături de colegii săi, va pleda pentru „revizuirea directivei privind eficienţa energetică, în sensul consolidării prevederilor ei, în special cu privire la renovarea clădirilor publice, dar şi al nevoii de oferire a unor stimulente adecvate pentru renovarea clădirilor private“.
Potrivit Directivei 2010/31/ EU, statele membre trebuie să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor. Totodată, documentul prevede realizarea unor inspecţii periodice a sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat. Acelaşi document solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi proiectate pentru un consum de energie „aproape de zero“.
Clădirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie în Uniunea Europeană, fiind cea mai mare sursă de emisii CO2. Prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor se vor putea atinge şi obiectivele UE în materie de emisii, şi anume reducerea acestora cu 20% până în 2020, iar măsuri simple precum o mai bună izolare ar putea reduce emisiile cu până la 80%. (Oana Nistor)