Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fonduri europene pentru irigaţii
România va beneficia de o linie de finanţare de 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienţă pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii, desecare, drenaj şi combaterea eroziunii solului până în anul 2027, după cum a anunţat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru.
„Practic, România în ultimii 30 de ani nu a avut resurse financiare să reabiliteze infrastructura principală de irigaţii. E clar că avem nevoie de irigaţii şi de refacerea întregii infrastructuri de irigaţii ca să putem avea o producţie constantă. Suma totală a acestui program este de aproximativ 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce înseamnă că ne va da şansa să putem să reabilităm întreaga infrastructură principală de irigaţii, desecare şi drenaj”, a spus Dumitru, citat de Agerpres.
Oficialul Ministerului Agriculturii apreciază că suma va permite reabilitarea sistemului de irigaţii pe aproximativ 3 milioane de hectare, precum şi o suprafaţă similară pe desecare şi drenaj.
Din punct de vedere tehnic, în primii doi ani, respectiv în 2021 şi 2022, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare trebuie să fie pregătită să contracteze 70% din valoarea totală a programului, iar reabilitarea trebuie să se finalizeze nu mai târziu de anul 2027, pentru a se putea face decontări cu Comisia Europeană.
Dumitru a subliniat că s-a reuşit obţinerea unei sume foarte bune pentru reabilitarea acestei infrastructuri critice, iar cu 23 de miliarde de euro care vor veni prin Politica Agricolă Comună „vom avea şansa de a schimba cu adevărat faţa agriculturii din România”.