Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fonduri europene pentru perdele forestiere
Anul viitor se deschide prima sesiune de proiecte pentru înfiinţarea de perdele forestiere, suma alocată de la Comisia Europeană pentru împăduriri fiind de 125 milioane de euro.
Statul român vrea să finalizeze, în acest an, Strategia Forestieră pe o perioadă de 10 ani, iar printre obiectivele principale ale acestui document se află împădurirea terenurilor degradate, în medie, 10.000 de hectare anual şi înfiinţarea a 1.000 hectare de perdele forestiere în fiecare an. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dan Popescu, a precizat că, în cazul perdelelor forestiere, există deja studii şi proiecte pe 18.000 de hectare în judeţele Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi, însă aceste terenuri se află deocamdată în proprietatea oamenilor. „Bani sunt alocaţi pentru perdelele forestiere, dar durează foarte mult procedurile de expropriere. Poţi înfiinţa perdele forestiere şi cu acordul cetăţeanului, fapt ce trebuie precizat în actul de proprietate. Munca de convingere a cetăţenilor este mare. Pentru programul de împăduriri, inclusiv pentru înfiinţarea de perdele forestiere, este alocată de la Comisia Europeană suma de 125 milioane de euro în exerciţiul financiar 2014-2020. Prima sesiune de proiecte va fi lansată în anul 2016”, a afirmat Popescu, citat de Agerpres. Romsilva în colaborare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor au demarat, la începutul anului 2012, acţiunea de înfiinţare a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie. Această acţiune este declarată de utilitate publică, iar perdelele forestiere de protecţie constituie bun de interes naţional, înfiinţarea acestora fiind obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice ale căror suprafeţe agricole se suprapun amplasamentelor proiectate prin studiile de fezabilitate. În cazul în care proprietarii terenurilor nu sunt de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere pe terenurile lor, se declanşează procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică, expropriator fiind statul român, prin Romsilva, iar proprietarii terenurilor urmând a fi despăgubiţi conform prevederilor legale, după o evaluare prealabilă a imobilelor. „Când am început strategia am crezut că silvicultura va primi 3 miliarde de euro prin noul PNDR, însă au venit doar 360 milioane de euro pentru păduri. Avem în PNDR trei măsuri dedicate, una pentru drumuri forestiere, una pentru împăduriri și una pentru compensații, adică în jur de 120 milioane de euro pentru fiecare măsură. Încercăm, însă, să găsim bani și din altă parte, pe POS Mediu sau pe programul privind creșterea capacității instituționale”, a explicat oficialul MMAP. În urma dezbaterilor de marţi referitoare la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie, deputaţii din comisia de specialitate au decis, cu majoritate de voturi, reluarea discuţiilor peste două săptămâni.