Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Fonduri guvernamentale pentru continuarea investițiilor
Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că rectificarea bugetară ce va avea loc în această săptămână va fi una pozitivă. Potrivit proiectului propus de ministerul de resort, cele mai mari operări vor fi la bugetele ministerelor Educaţiei, Fondurilor Europene, Cercetării şi cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ministrul finanţelor a subliniat că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie, „suma necesară creşterii punctului de pensie fiind prevăzută în buget încă de la început de an”.
Rectificarea bugetară va fi aprobată în această săptămână, după cum a anunţat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în proiectul de rectificare sunt asigurate sumele necesare investiţiilor aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele prevăzute instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi. Cele mai mari diminuări vor fi operate la Ministerul Educaţiei Naţionale (minus 1,03 miliarde de lei), Ministerul Fondurilor Europene (minus 681,9 milioane de lei) și al Cercetării (369,1 milioane de lei). Totodată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pierde 310,4 milioane de lei şi Secretariatul General al Guvernului, 143,6 milioane de lei; de la bugetul Ministerului Transporturilor vor fi tăiate 128,8 milioane de lei, iar de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, 243 milioane de lei.
Pe de altă parte, bugetele locale vor creşte cu 4,4 miliarde de lei. Pentru echilibrarea bugetului municipiului Bucureşti - şi sectoarelor aferente - se vor aloca 710,3 milioane de lei, în timp ce pentru județe, municipii, orașe și comune se va atribui suma de 425,4 milioane de lei.
Administraţiile locale vor primi pentru finanţarea proiectelor PNDL aflate în derulare suma de 1,5 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al MFP, Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde de lei, faţă de 1.022,5 miliarde de lei, cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an, proiectul rectificării bugetare asigurând sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De altfel, ministrul Teodorovici a subliniat că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie, suma necesară creşterii punctului de pensie fiind prevăzută în buget încă de la început de an.
Totodată, prin rectificarea bugetară se va asigura suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi), iar alte 500 milioane de lei vor fi alocate pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a mai anunţat că, „pentru transparenţă şi dezbatere publică”, intenţionează ca, în luna septembrie, să publice proiectul de buget pe 2020.
În ceea ce priveşte bugetul, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a susţinut că acesta este „relativ tensionat”, dar că „am observat şi am încurajat tendinţa Guvernului de a ţine lucrurile sub control, de a păstra deficitul bugetar şi ţinta de deficit stabilită uşor sub nivelul din anul precedent”. „Am observat în ultima lună şi o anumită creştere a veniturilor bugetare, ceea ce nu este de neglijat. Suntem preocupaţi, dar, să spunem aşa, nu vedem lucrurile în negru şi lucrăm cu Guvernul pentru ca într-un an electoral, un an dificil din punct de vedere social, politic, să se păstreze toate echilibrele. Şi echilibrul financiar economic, dar şi echilibrul social şi politic”, a declarat Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.