Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fonduri nerambursabile pentru proprietarii de păduri
Proprietarii de păduri pot beneficia de finanțări europene nerambursabile prin submăsura 15 „Servicii de silvo-mediu, servicii climatice și conservarea pădurilor” , din PNDR 2014-2020.
Potrivit datelor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), beneficiarii submăsurii 15 sunt deținătorii de păduri din fondul forestier național care încheie angajamente de silvo-mediu pe o perioadă de cinci ani și care vor contribui la conservarea diversității biologice și protecția solului. Submăsura cuprinde două pachete: Asigurarea de zone de liniște și Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Beneficiarii pachetului „Asigurarea de zone de liniște” primesc 25 euro/an/ha și trebuie să delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței eligibile angajate, prin limite parcelare/subparcelare. În cadrul zonelor de liniște, pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrări de împădurire, ajutorarea regenerărilor naturale, întreținere a culturilor și a semințișurilor până la realizarea stării de masiv, descopleșiri, degajări, depresaje și curățiri, precum și lucrări de reconstrucție ecologică care se continuă din perioada premergătoare angajamentului. Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu pachetul 1, însemnând că acest pachet poate fi aplicat doar de beneficiarii care au aplicat și pentru pachetul 1. Adoptând acest pachet, solicitantul sprijinului primește 103 euro/ha și se angajează să contracteze sau să efectueze lucrările de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat pe suprafața parcursă cu rărituri ce face obiectul angajamentului, până la platforma primară. Suprafața minimă de fond forestier pentru care se întocmește un amenajament silvic este de 100 ha. Proprietarii care dețin păduri cu suprafețe mai mici de 100 ha se vor asocia, iar în cazul celor care dețin păduri cu suprafețe mai mari 500 de ha, valoarea plății scade. Astfel, că nivelul plăților este ajustat după cum urmează: 100-500 ha – 100% din valoarea plății, 500,01 - 1.000 ha - 75% din valoarea plății, 1000,01 – 5.000 ha - 50% din valoarea plății, peste 5.000 ha - 35% din valoarea plății.
Cine poate beneficia
Solicitanții trebuie să dețină o suprafață forestieră din cadrul Fondului Forestier Național (FFN), localizată pe teritoriul României, să dețină contract de administrare/prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat și trebuie să participe cu toată suprafață deținută de acesta într-o unitate de producție și/sau protecție. Beneficiari pot fi persoanele fizice, juridice sau autorități publice. Terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi nu trebuie să reprezinte mai mult de 15% din suprafața angajată. Se va acorda prioritate solicitărilor depuse de deținătorii de pădure persoane fizice sau asociații ale acestora. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 cuprinde 15 măsuri de finanţare și are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.