Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Fonduri pentru activităţi neagricole în mediul rural
Persoanele care dețin activități neagricole, în mediul rural, de la cabinete medicale, pensiuni, până la unităţi de producţie şi servicii, pot beneficia de bani europeni. Solicitanţii au la dispoziţie 158 milioane de euro.
Românii interesaţi să investească şi să dezvolte microîntreprinderi şi întreprinderi mijlocii la sate pot accesa fonduri europene, bani puși la dispoziție prin submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” şi pentru submăsura 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”. Sprijinul nerambursabil pentru submăsura 6.2 este de 100% din valoarea investiţiei și nu este solicitată contribuţie proprie. Banii vor fi acordaţi în două tranşe, 70% din sumă este acordată la primirea deciziei de finanţare, iar a doua tranşă, după cel mult cinci ani. Antreprenorul trebuie să deţină punctul de lucru la sat, iar activitatea propusă prin proiect să fie desfăşurată în spaţiul rural. Beneficiarii acestei submăsuri pot fi fermierii sau membrii unei gospodării agricole din mediul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi nonagricole pentru prima dată. Investiţiile eligibile sunt fabricarea produselor textile şi a încălţămintei, prelucrarea lemnului, producţia şi furnizarea de energie electrică, activităţi de servicii informatice, activităţi de creaţie şi interpretare artistică, activităţi de design specializat. „Beneficiarii care depun proiecte de investiţii pot primi 50.000 euro pe proiect sau 70.000 euro pe proiect, în cazul în care planul de afaceri prevede activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism”, după cum se arată într-un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Românii interesaţi de submăsura 6.4 beneficiază de un sprijin nerambursabil de 70%, cu posibilitatea de a se majora la 90%, ceea ce înseamnă că solicitantul trebuie să contribuie cu minimum 10% din valoarea investiţiilor. Pentru proiecte de dezvoltare a activităţilor meşteşugăreşti, comercializarea produselor textile, de hârtie şi carton, dar şi pentru fabricarea de construcţii metalice, se pot obţine până la 200.000 de euro. Banii europeni pot fi luaţi de fermierii sau membrii unor gospodării agricole care îşi diversifică activitatea de bază agricolă, prin dezvoltarea unei activităţi nonagricole, în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi şi întreprinderi mijlocii. De asemenea, pot beneficia de bani agenţii economici ce deţin întreprinderi mici, nou-înfiinţate, sau microîntreprinderi, în mediul rural. „Pragul minim este de 15 puncte pentru submăsura 6.2 şi de 10 puncte pentru submăsura 6.4 - acestea fiind şi pragurile de calitate aferente ultimei luni (noiembrie) din sesiune. Pragurile lunare de calitate pornesc, pentru ambele submăsuri, de la 60 de puncte, în perioada 28 iulie - 31 august, și scad la 45 de puncte în luna septembrie şi la 30 de puncte în octombrie. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul agenţiei, www.afir.info, la secţiunea „Investiţii PNDR”, în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte”, se menţionează în același comunicat. Suma alocată pentru proiectele de investiţii este de 158 milioane de euro, iar sesiunea de depunere a proiectelor începe pe 28 iulie şi se încheie pe 30 noiembrie curent.