Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fonduri pentru procesarea produselor agricole și pomicole
Agricultorii interesați în dezvoltarea unor proiecte de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și al celor din sectorul pomicol pot accesa fonduri europene, suma totală disponibilă fiind de 112 milioane de euro, potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
S-a deschis prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole şi al celor din sectorul pomicol. Fondurile totale disponibile sunt de 112 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt alocaţi submăsurii 4.2, potrivit unui comunicat al AFIR. Din această sumă, 40 de milioane de euro sunt destinaţi investiţiilor în dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare a produselor agricole şi 60 de milioane de euro pentru crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole.
Pentru investiţii în procesarea produselor pomicole prin submăsura 4.2a, în sesiunea din 2017 sunt alocaţi 12 milioane de euro. „Parte din Subprogramul Pomicol, SubMăsura 4.2a - Procesarea produselor Pomicole sprijină financiar investiţiile în unităţile care procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, prin realizarea de construcţii destinate unei etape sau întregului flux tehnologic (colectare-depozitare-sortare-condiţionare-procesare-comercializare).
Sunt, de asemenea, finanţate investiţiile în infrastructura internă şi utilităţi, precum şi branşamente şi racorduri necesare proiectelor, sisteme de supraveghere video pentru activitatea propusă prin proiect etc.
În plus, submăsura finanţează investiţiile în unităţi mobile de procesare”, se arată în documentul agenţiei. Beneficiari eligibili sunt întreprinderi individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice (societăţi comerciale), inclusiv grupurile de producători. Rata sprijinului public nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi forme asociative şi 40% pentru întreprinderi mari. În funcţie de obiectivele propuse prin proiect şi de tipul beneficiarului, sumele care pot fi accesate se încadrează între 600.000 şi 1,5 milioane de euro. AFIR finanțează proiectele destinate de exemplu investiţiilor care au ca scop construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare sau construcţii destinate unei etape sau întregului flux tehnologic. Nu în ultimul rând, sunt finanţate investiţii în producerea şi comercializarea produselor vinicole propuse de solicitanţii care nu figurează în Registrul Plantaţiilor Viticole cu Declaraţia de producţie şi/sau cu Declaraţia de stocuri produse vinicole. Beneficiarii submăsurii - persoane fizice autorizate, societăţi comerciale, cooperative agricole - pot obţine o rată a sprijinului public nerambursabil de maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Astfel, pentru un proiect se pot obţine până la 2,5 milioane de euro, în funcţie de tipul beneficiarului şi investiţia propusă.
Lista cheltuielilor eligibile, precum şi toate condiţiile de accesare ale celor două submăsuri sunt disponibile pe site-ul AFIR.