Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fonduri pentru tinerii întreprinzători
Două programe naţionale pentru susţinerea antreprenoriatului au fost lansate în această săptămână, proiectele declarate eligibile urmând să primească o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.
Antreprenorii cu idei strălucite pot obţine finanţare de la stat accesând două programe naţionale lansate în această săptămână de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism: „Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare - START“ şi „Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului“. Perioada de înscriere a proiectelor pentru primul program, ai căror beneficiari sunt tinerii, este 17-26 martie 2014. Potrivit unui comunicat, citat de Agerpres, „pot participa IMM-urile organizate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, sau în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri care au capital social integral privat, nu au beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul programului în anii anteriori şi au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data completării online a planului de afaceri şi obiectul de activitate pe care accesează este eligibil în cadrul programului“.
De asemenea, firmele nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale şi să nu fie în dificultate (stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii).
Proiectele admise vor primi o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.
Înscrierea în Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului a început tot pe 17 martie şi va fi închisă cu 3 zile înainte de desfăşurarea ultimului târg regional. Programul cuprinde organizarea a opt târguri regionale, care urmăresc câştigarea de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii, stimularea cererii interne de servicii şi produse, creşterea vizibilităţii pe piaţă, îmbunătăţirea accesului meşteşugarilor la informaţii de piaţă şi facilitarea valorificării acestor informaţii, dezvoltarea contactelor de afaceri şi promovarea serviciilor şi produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.
Sunt acceptate proiecte depuse de IMM-uri, societăţi comerciale, societăţi cooperative, inclusiv societăţi cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului. Pot participa şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile care au ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului.
Exceptând aceste două programe, Departamentrul pentru IMM-uri a mai lansat în data de 10 martie altele două dedicate stimulării înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri, respectiv dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor. (Oana Nistor)