Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fonduri suplimentare pentru sprijinirea căminelor de bătrâni
Programul Național „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice” va avea în acest an o alocare suplimentară de 9 milioane de lei. Banii vor veni în sprijinul primăriilor „aflate în imposibilitatea de a găsi, în bugetele proprii, resursele necesare finanțării căminelor de bătrâni”. La sfârşitul anului 2013, la nivel naţional existau 103 cămine publice cu 6.941 locuri.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) va aloca 9 milioane de lei pentru sprijinirea căminelor destinate persoanelor vârstnice din localităţile în care primăriile se află în imposibilitatea de a susţine din fonduri proprii aceste aşezăminte sociale. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ iniţiat de MMFPSPV, s-a luat decizia de suplimentare a fondurilor bugetelor locale cu această destinaţie, ţinând cont de faptul că „sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente, personalul de specialitate din cadrul acestor centre este subdimensionat, iar cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân, de cele mai multe ori, neacoperite de contribuția beneficiarului”.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, prin aprobarea acestui program de interes național a fost vizată finanțarea căminelor publice pentru persoane vârstnice într-un procent de maxim 30% din standardul de cost la nivel naţional, aprobat prin HG nr. 978/2015, în funcție de capacitatea centrului și lista de așteptare a acestuia, pentru acoperirea cheltuielilor cu salarizarea personalului de specialitate angajat al căminului său cu care acesta a încheiat contract de prestări servicii de evaluare/elaborare/implementare a planului de intervenție, a planului de îngrijire și asistență sau a managementului de caz. Prin intermediul acestui program se urmăreşte creșterea ponderii personalului de specialitate din totalul personalului din căminele pentru persoane vârstnice de la 47% la 60%, creșterea numărului de persoane rezidente în cămine, evaluate ca independente din punctul de vedere al autonomiei fizice, psihice și mentale, precum şi reducerea timpului de soluționare a cererilor pentru internarea în căminele pentru persoane vârstnice.
În anul 2013, doar 28% din veniturile căminelor publice pentru persoane vârstnice aflate în subordinea consiliilor locale au provenit din contribuția persoanelor beneficiare, iar 13% din subvenții de la bugetul statului.
Raportat la numărul persoanelor vârstnice singure, fără familie sau dependente de ajutor şi îngrijire permanentă, în România există foarte puţine cămine. Conform Anuarului Statistic pentru anul 2014, la sfârşitul anului 2013, în ţara noastră erau înregistrate 776.739 de persoane vârstnice în vârstă de 80 de ani şi peste, acestea reprezentând grupa de vârstă cu cel mai înalt risc de dependenţă, în creştere cu 52.000 faţă de anul 2010.
În ceea ce priveşte căminele publice şi private, la sfârşitul anului 2013 erau în număr de 229, cu o capacitate totală de 9.825 locuri. Dintre acestea, 103 erau cămine publice cu 6.941 locuri, iar 126 de cămine aparţineau de diverse asociaţii şi fundaţii şi aveau o capacitate de 5.075 de locuri. Potrivit ministerului de resort, în următorii ani se estimează o creştere rapidă a numărului de cereri de admitere „din cauza evoluţiei numărului persoanelor vârstnice care, urmare stării precare de sănătate, situaţiei socio-economice şi familiale, nu îşi mai pot asigura singure îngrijirea la propriul domiciliu”.