Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Formulă de calcul pentru salariul minim
România își propune să implementeze salariul minim european până la finalul anului 2024, context în care acesta nu va mai fi stabilit prin negociere, ci va exista o formulă de calcul. Creşterea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, este una din măsurile premergătoare introducerii mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.
Reformarea modului de stabilire a salariului minim se afla, de altfel, printre recomandările transmise României luna trecută de Comisia Europeană, într-un raport dedicat țării noastre în cadrul mecanismului de alertă privind dezechilibrele macroeconomice. În analiză, Executivul comunitar arăta că, în prezent, salariul minim este decis de Guvern fără o formulă clară, după negocieri cu sindicatele şi patronatele, iar nivelul acestuia este revizuit anual, în ianuarie, fiind posibile și alte ajustări ad-hoc. De aceea, Comisia sublinia necesitatea unei reforme care să asigure că modificările aduse salariului minim sunt predictibile şi calibrate într-un mod echitabil şi aliniat cu nevoile economiei și respectă cerinţele Directivei europene nr. 2041/2022 privind salariul minim adecvat.
Ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a referit la salariul minim acum două zile, în timpul unei vizite în Sibiu care a inclus şi o întâlnire cu angajatorii din judeţ. Au fost discuții despre deficitul de forţă de muncă, formarea profesională, creşterea competenţelor şi adaptarea lor la evoluţia pieţei. De asemenea, angajatorii au fost interesaţi de felul în care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară în contextul Directivei europene privind salariul adecvat.
„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu. Odată cu introducerea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
Oficialul a reamintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va creşte la 3.700 de lei, aşa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.
Potrivit europarlamentarului Corina Creţu, măsura face parte din procesul de implementare a salariului minim european. „Din data de 1 iulie, salariul minim în România va creşte de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut. Astfel, va fi implementată Directiva europeană (…) care prevede că cei mai săraci angajaţi trebuie să fie plătiţi cu cel puţin jumătate din salariul mediu pe economie, care este de 7.567 de lei în anul 2024”, a transmis Corina Creţu. (C. Z.)