Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Franţa vrea să participe la construirea unei centrale nucleare în România
O decizie în acest sens ar putea fi luată în cursul acestui an, cu ocazia unei vizite anunţate pe mai multe canale diplomatice a premierului francez François Fillon la Bucureşti. "Există o cooperare între noi, şi eu doresc ca viitoarea centrală românească să fie una franceză, fabricată cu ajutorul industriei româneşti, în deplină cooperare", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez, Pierre Lellouche.
Franţa ar putea participa la construcţia unei noi centrale nucleare româneşti, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, care a precizat că un bilanţ de etapă al relaţiei bilaterale va fi făcut cu ocazia unei "probabile şi dorite" vizite la Bucureşti a premierului francez François Fillon. "Parteneriatul strategic şi foaia de parcurs pe cinci ani au fost extrem de utile pentru relaţia bilaterală franco-română. Aşteptăm un bilanţ de etapă, cu ocazia unei probabile şi dorite vizite la Bucureşti a premierului François Fillon. Sunt evoluţii pozitive pe foarte multe domenii, importantă este şi vizita recent făcută la Paris de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a transmis părţii franceze dorinţa noastră de a continua proiectul unei a doua centrale nucleare", a declarat şeful diplomaţiei româneşti. "Franţa are o expertiză reputată în materie de nuclear civil şi sperăm ca la acest important proiect pentru securitatea energetică a României să beneficiem de "savoir fair-ul" marilor companii franţuzeşti", a mai spus ministrul. Cooperare cu industria românească Secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez, Pierre Lellouche, a declarat, la 12 februarie, în timpul vizitei de la Bucureşti, că Franţa ar dori să construiască în România o centrală nucleară în cooperare cu industria românească. "Există o cooperare între noi, şi eu doresc ca viitoarea centrală românească să fie una franceză, fabricată cu ajutorul industriei româneşti, în deplină cooperare", a spus Lellouche, care a ţinut să sublinieze că centralele franceze şi sistemele de protecţie ale acestora sunt cele mai bune. Întrebat dacă există vreo înţelegere între România şi Franţa pentru construirea unei viitoare centrale, oficialul francez a spus că există acorduri la nivelul comisiilor de specialitate în domeniul energiei, dar, "în ceea ce priveşte achiziţionarea unei centrale, Guvernul român este cel care trebuie să facă o cerere de ofertă în legătură cu ceea ce a decis". "Demersurile pentru construirea unei centrale sunt de durată, iar România este în criză economică, asemenea restului Europei, deci este posibil să existe şi probleme de finanţare.(...) Dar discutăm despre un instrument indispensabil pentru securitatea energetică". Pe de altă parte, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, anunţa într-un interviu acordat Mediafax în luna ianuarie, o posibilă vizită în România, în acest an, a şefului Guvernului de la Paris. "Cred că realist şi dezirabil ar fi să avem o vizită a prim-ministrului François Fillon la Bucureşti, anul acesta, pentru a putea aduce la zi foaia de parcurs a parteneriatului strategic", declara şeful diplomaţiei franceze.