Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Franța vrea să schimbe în 6 luni fața Uniunii Europene
Franţa a preluat, de la Slovenia, începând de sâmbătă, preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele şase luni cu ambiția de a reforma Europa şi a o face „suverană” în lume. Președintele Macron va propune omologilor lui europeni o reformă a spaţiului Schengen, pentru a proteja mai bine frontierele UE în faţa migraţiei; schimbarea regulilor bugetare; o regândire a apărării blocului comunitar.
Consiliul UE reprezintă interesele celor 27 de state membre în faţa Comisiei Europene şi a Parlamentului European, iar preşedinţia Consiliului convoacă reuniunile miniştrilor, stabileşte agenda acestora şi conduce negocierile. Aşadar, timp de 6 luni, Franţa va putea promova anumite subiecte şi găsi compromisuri între cele 27 de ţări.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat, de altfel, în mesajul de Anul Nou, că „2022 trebuie să fie anul unei cotituri europene”. Ambiţia Franţei este să facă Europa „puternică în lume, pe deplin suverană, cu libertate de alegere şi stăpână pe destinul său”.
Preşedintele francez s-a asigurat de sprijinul noului cancelar german Olaf Scholz, care va prezida anul acesta G7, grupul țărilor cu cele mai avansate economii și care, în primul său discurs de Anul Nou, a pledat și el pentru o Europă „mai suverană şi mai puternică”.
De asemenea, Macron a obținut susținerea prim-ministrului italian Mario Draghi pentru reformarea cu prioritate a regulilor bugetare definite prin criteriile de la Maastricht, spre a permite cheltuieli mai mari pentru investiţii, arătând că problema de a fi „pentru sau contra lui 3%”, pragul de deficit admis, este „depăşită”.
O problemă, însă, pentru Macron este agenda politică internă, mai exact alegerile din primăvară, apreciază AFP. Opoziţia îl acuză deja că vrea să folosească preşedinţia UE în scop electoral.
Preşedinţia Consiliului UE „îi oferă o platformă binevenită (lui Macron, n.r.) pentru a-şi promova bilanţul european, diferenţiindu-se de unii dintre contracandidaţi”, a explicat, pentru AFP, Claire Demesmay, de la Centrul franco-german Marc-Bloch de la Berlin.
Este a 13-a preşedinţie semestrială exercitată de Franţa din 1958 și prima de după 2008 și se va suprapune cu scrutinul prezidenţial de la 10 şi 24 aprilie şi cu alegerile parlamentare din iunie. „Macron nu poate să se prezinte la primul tur, la 10 aprilie, fără să fi obţinut unele rezultate la preşedinţia europeană”, afirmă Sébastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors de la Paris.
Acest pariu pro-european nu este însă lipsit de risc în Franţa, una din cele mai eurosceptice ţări şi unde UE rămâne percepută ca fiind distantă şi birocratică. Numai 29% dintre francezi îşi doresc o mai mare integrare europeană, comparativ cu 50% dintre italieni şi 43% dintre germani, arată un studiu publicat de „Journal du Dimanche“. (C. Z.)