Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fructele și legumele românești, printre cele mai `curate~ din UE
România este una dintre ţările care au cele mai curate culturi, dat fiind faptul că numărul de tratamente este redus, iar cantitatea de substanţe ce se aplică se face într-o doză moderată, a declarat, la Târgovişte, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea. Acesta a mai sfătuit consumatorii să nu cumpere legume sau fructe asupra calității cărora au îndoieli.
„România este, din fericire, una dintre ţările care au cele mai curate culturi, dat fiind faptul că numărul de tratamente este redus, iar cantitatea de substanţe care se aplică se face într-o doză moderată, pe baza avertizărilor şi controlului pe care îl fac specialiştii în teren. Aici în zona asta unde e consacrată pomicultura. Avem, pe de o parte, specialişti foarte buni, pe de altă parte, fermieri destoinici şi merită să ne uităm la aceste produse şi să le şi consumăm. Ele au însă unele defecte, merele româneşti, pentru că nu avem spaţii de depozitare, sunt ţinute, şi e firesc asta, până la supracoacere în pom. Un fruct care nu e colorat uniform denotă faptul că a fost luat mai devreme din pom şi nu şi-a definit maturitatea pe deplin, iar gustul este afectat”, a spus ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, la Târgovişte, în Piaţa 1 Mai, unde a discutat cu producătorii agricoli.
Ministrul a adăugat că fructele şi legumele sunt tratate corespunzător contra dăunătorilor, fără a se face excese.
„Se folosesc şi în România substanţe pentru a face tratamentele cuvenite, eu am spus-o de fiecare dată şi o spun şi aici, din agricultură mănâncă toţi: şi furnica, şi dăunătorul... (…) Şi atunci trebuie să aplici tratamente pentru a combate aceşti dăunători pentru că ia producţia din mâna omului. Atunci intervin producătorii, dar intervin ponderat, în doze mici, prin avertizări foarte clare. Noi avem o instituţie a statului care se ocupă de aceste lucruri şi pilotează foarte bine acest tratament, acest sistem de combatere a bolilor şi dăunătorilor”, a afirmat Petre Daea.
Întrebat ce le transmite celor care vor să cumpere cireşe pe ambalajul cărora scrie că nu se recomandă coaja pentru consum, Daea a spus că recomandă o atenţie sporită asupra calităţii produselor.
„Eu le spun consumatorilor să nu le cumpere. (…) Să nu cumpărăm unde avem dubii, unde calitatea este îndoielnică, unde avem o anumită suspiciune. De aici încolo lucrurile se vor regla automat”, a precizat Daea.
Ministrul agriculturii a mai spus, într-o altă întâlnire pe care a avut-o la Titu, judeţul Dâmboviţa, că produsele româneşti agricole sunt mai bune ca cele din alte state europene, dând ca exemplu ceapa de la Bruxelles, de care „tragi de zici că-i cureaua de la pantaloni, nu poţi să o mesteci”.
Ca măsuri concrete pentru sprijinirea agricultorilor, ministrul a anunțat că realizarea sistemului de irigaţii este o prioritate, susţinând că merită tot efortul, indiferent cât e de mare.
„La ora actuală avem pregătit pentru 1,2 milioane de hectare într-un an. Anul acesta va merge apa pe 2.000 km de canal, apa gratuit”, a precizat Daea, la Titu.
În scurt timp vor fi gata şi modificările în legislație care vor permite irigarea și „acolo unde nu e pământul intabulat”.
„Ne-am dus la Uniunea Europeană şi am zis stop cadru, avem 431 de milioane pentru asociaţii, pentru organizaţii. Le avem pentru a da drumul pe Măsura 215? Da. Am făcut modificarea ca să puteţi să luaţi până la 30% şi instalaţii. Al doilea lucru, nu vom da drumul la această măsură acum, la 4.3, până nu facem modificarea în lege, unde să ne permită să dai şi acolo unde nu e pământul intabulat, pentru că sunt organizaţii unde oamenii vor să irige. În două săptămâni iese legea cu modificările respective, ca prin ordin al ministrului (...) să dăm drumul la sistem, să fie pus în operă”, a afirmat Daea.
Ministrul a spus că până acum s-au pus în funcţiune 26 de sisteme de irigaţii, nefuncţionale după 1989.