Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Garajele sau bucătăriile de vară nu mai au nevoie de autorizație
Guvernul a aprobat miercuri Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care reduce termenele de eliberare a autorizaţiilor de construcţie sau de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor. În mediul rural, pentru construirea locuințelor unifamiliale, cu parter, fără subsol, de 150 mp, va fi suficientă notificarea primăriei respective.
Codul amenajării teritoriului, care unește „17 acte normative în vigoare”, mai prevede că termenul de emitere a unei autorizații de construcție, care, astăzi, în practică, poate ajunge şi la un an, nu poate depăși 65 de zile.
„Este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani, care eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor. (…) Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor, precum şi termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate şi creează o platformă digitală naţională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor”, a afirmat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, potrivit Agerpres.
Se mai propune realizarea unui Registru naţional al clădirilor, o platformă care va conţine datele tuturor construcţiilor autorizate, inclusiv privind riscul seismic.
În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii întocmite de specialişti sau folosind proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile locale.
La fel, cu notificarea primăriei şi fără autorizaţie de construcţie, se vor putea închide balcoanele la blocuri, se vor putea ridica garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.
Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire, se introduce o autorizaţie de regularizare, care impune conformarea construcţiei la toate normele aplicabile şi avizarea corespunzătoare a documentaţiei. Regularizarea este supusă unei taxări de zece ori mai mari decât cea existentă, precizează Ministerul Dezvoltării, inițiator al actului normativ.
Codul propune şi introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari, care se va plăti către bugetul local, cu destinaţia clar definită pentru infrastructură rutieră, sanitară, educaţională. „Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare şi rutiere sau fără cabinete medicale, creşe, grădiniţe şi şcoli”, a subliniat ministrul.
Pentru a deveni lege și a intra în vigoare, codul propus de Guvern urmează să fie dezbătut și aprobat în ambele camere ale Parlamentului. (C. Z.)