Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Gazele din depozite acoperă parțial necesarul din iarnă
Cantitatea mare de gaze pe care o are România în depozite nu este suficientă pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă, a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
„Trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al UE”, a spus el, potrivit Agerpres, la un forum de specialitate, organizat de publicaţia Financial Intelligence.
Chisăliţă a arătat că depozitele au fost construite mai mult din rațiuni comerciale şi tehnologice şi mai puţin pentru a asigura securitatea energetică.
Şi anul trecut existau voci care spuneau că vom rămâne fără gaze în timpul iernii, dar nu s-a întâmplat aşa, a replicat, în cadrul aceluiași eveniment, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
„Nu vreau să pară că suntem lipsiţi de preocupare pentru situaţiile dificile care pot apărea, ci, din contră, ne pregătim pentru cele mai pesimiste scenarii”, a precizat Niculescu.
El a argumentat că gradul de umplere a depozitelor, prognozele meteo şi alţi indicatori duc spre ideea că nici iarna aceasta nu vor fi probleme de aprovizionare.
„Monitorizăm zilnic fluxurile de import, zilnic primim informări cu privire la situaţia de funcţionare, pentru ca orice situaţie neprevăzută care evident că poate apărea să nu ne ia prin surprindere”, a adăugat secretarul de stat.
România avea luni în depozite puțin peste 3 miliarde de mc de gaze, reprezentând 97,75% din capacitatea totală de depozitare. (C. Z.)