Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Gazele s-ar putea ieftini cu 18% în această vară
Preţul gazelor ar putea scădea cu 18% în vara acestui an, comparativ cu vara 2019, însă anul acesta va fi unul complicat pentru piaţa gazelor, se arată într-o analiză a unei asociaţii care reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.
„Anul 2020 este un an complicat pe piaţa românească de gaze naturale. Perioada vine după bulversarea adusă de OUG 114 şi de normele sale de aplicare şi după obligaţiile pe care România şi le-a asumat în raport cu instituţiile europene. Alţi factori care vor influenţa piaţa în acest an sunt legaţi de cantităţile importante de gaze rămase în depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reaşezările geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar şi de alegerile care vor exista în România“, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă şi expert în domeniul gazelor naturale, într-un comunicat de presă.
Potrivit analizei realizate de asociaţie, în vara lui 2020 vom putea asista la preţuri ale gazelor cu până la 18% mai mici decât preţurile din vara lui 2019 şi, de asemenea, vom avea preţuri mai mici ale gazelor în iarna 2020/2021, cu până la 2% faţă preţurile din iarna 2019/2020 (în condiţiile unei ierni normale).
Aceste scăderi de preţuri se datorează faptului că în vara lui 2020 ar putea apărea un excedent de gaze pe piaţa din România, generat de cantităţile mari care vor rămâne în depozite iarna aceasta, dar şi de cantităţile mai mici de gaze care vor fi „dirijate“ de către ANRE, ca urmare a modificării cantităţii de gaze pentru populaţie cu preţ plafonat.
De asemenea, este posibil să existe şi un excedent de gaze pe pieţele europene.