Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Germania aşteaptă lucrători români, nu asistaţi sociali
Oficialii guvernamentali de la Berlin cer aplicarea unor sancţiuni la nivel european care să stopeze creşterea numărului imigranţilor români şi bulgari. În acelaşi timp, la Bucureşti, ambasadorul Germaniei oferă asigurări că statul german va liberaliza complet piaţa forţei de muncă, începând cu ianuarie 2014, şi că oficialităţile vor sprijini integrarea lucrătorilor români în această ţară.
Potrivit Euro News, Germania vrea ca Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva unei posibile creşteri a numărului de imigranţi români şi bulgari, făcând însă referire la o anumită categorie de imigranţi, „asistaţii sociali“. Potrivit reprezentanţilor Guvernului de la Berlin, „resursele ţării sunt secate de cei care beneficiază în mod fraudulos de ajutoare sociale, iar legile interne ale ţării nu sunt suficient de severe pentru a îi împiedica“. „Luăm măsuri împotriva utilizării abuzive a beneficiilor sociale“, a declarat ministrul de interne Hans-Peter Friedrich.
Zeci de mii de familii de români şi bulgari s-au mutat în Germania de când cele două ţări au aderat la UE, în 2007. Potrivit publicaţiei Spiegel Online, care citează date oferite de autorităţile germane, „numai în 2011, 147 de mii de cetăţeni ai României şi Bulgariei s-au mutat în Germania, dintre care se estimează că mare parte sunt lipsiţi de educaţie sau bolnavi, care îşi găsesc cu greu un loc de muncă“. Pe de altă parte, la Bucureşti, ambasadorul Republicii Federale Germane, Andreas von Mettenheim, l-a asigurat pe omologul său român „de tot sprijinul, atât pentru integrarea românilor aflaţi în acest moment pe teritoriul ţării sale, cât şi pentru cetăţenii români care vor dori în viitor să se stabilească în Germania“. Oficialul german a subliniat că libertatea de mişcare reprezintă un drept fundamental, menţionând că problemele privind integrarea unor comunităţi sunt tratate la nivel local - „nivelul care se află cel mai aproape de cetăţean“.