Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Germania îşi menţine închisă piaţa muncii pentru est-europeni
Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale, Olaf Scholz, doreşte să menţină închise graniţele Germaniei pentru mâna de lucru ieftină din noile state membre ale UE, relatează, în ediţia de ieri, revista germană „Der Spiegel“. Guvernul de la Berlin doreşte să menţină şi dincolo de 2009 restricţiile impuse muncitorilor din statele care au aderat la Uniune la 1 mai 2004, aceştia putând spera să aibă acces la piaţa germană a locurilor de muncă abia din 2011. Într-un interviu acordat cotidianului „Bild“, Scholz şi-a argumentat decizia prin recesiunea economică mondială tot mai accentuată, spunând că, din această cauză, „nu este momentul potrivit pentru a ne deschide, înainte de vreme, piaţa muncii pentru toţi muncitorii“ din noile state membre, a spus oficialul de la Berlin. Prin aceste noi declaraţii el nu a făcut decât să argumente-ze din nou decizia luată încă de anul trecut de guvernul federal, chiar înainte ca actuala criză economică să fi afectat Europa. Încă din februarie 2008 Scholz spusese că doreşte o prelungire a restricţiilor impuse muncitorilor din ţările nou-aderate. Acest lucru a fost oficializat în iulie 2008, prin Programul de acţiune privind circulaţia forţei de muncă.
În mod formal, Germania trebuie să comunice Comisiei Europene decizia sa până la sfârşitul lunii aprilie. „Vechile“ state membre ale UE au putut impune muncitorilor din ţările est-europene aderate la Uniune în 2004 restricţii de maximum şapte ani, perioadă divizată în trei etape, de doi, trei, respectiv doi ani. După fiecare etapă, statele care au limitat accesul muncitorilor au obligaţia să comunice Bruxelles-ului decizia lor de a ridica sau menţine - şi, în acest caz, să-şi argumenteze - restricţi-ile.