Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Germanii preferă mieii româneşti

Germanii preferă mieii româneşti

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 03 Aprilie 2012

România, situată pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exportă în acest an, numai din judeţul Sibiu, circa 400 de mii de miei, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe.

Oierii sibieni sunt nemulţumiţi însă de faptul că autorităţile române nu îi ajută să exporte şi în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel.

"De pe la noi din judeţ (Sibiu - n.r.), vor fi cam 500 de mii de miei, din care vor pleca la export circa 400 de mii. (...) Nemţii au devenit mari consumatori de carne de miel, iar noi ţintim piaţa germană, pentru că suntem pe locul doi în Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piaţa europeană, ci şi pe cea arabă. Îi trimitem spre Bulgaria, dar şi în Iordania. Din păcate, nu putem exporta în Turcia, ţară pe care mieii din România nu pot să o tranziteze decât pe calea aerului. Turcia ar fi o piaţă foarte bună pentru noi", a declarat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu, Marcel Andrei.

Faptul că 80 la sută dintre mieii crescuţi în judeţul Sibiu ajung la export se explică, în viziunea crescătorilor, prin faptul că românii consumă carnea de miel doar de Paşte, iar consumul este şi el în scădere, proporţional cu puterea de cumpărare.

"Noi, românii, nu suntem consumatori de carne de oaie, deşi este o carne bună, fără colesterol, recomandată de medici. Noi consumăm doar de Paşti, pe când occidentalii consumă tot mai mult mielul mare. Preţul nu a crescut faţă de anul trecut şi va ajunge la un maxim de 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel", a precizat Marcel Andrei.

Pentru a nu rămâne cu mieii nevânduţi, oierii sibieni cresc în ultimii ani ţurcane româneşti încrucişate cu rase de oi de carne, tocmai pentru că s-au orientat spre export. Astfel, mieii din satele sibiene, îndeosebi cele din renumita zonă Mărginimea Sibiului, ajung să fie consumaţi de italieni, croaţi, nemţi, bulgari sau iordanieni. Dacă românii cumpără mielul întreg, nemţii, cei mai pretenţioşi, preferă doar cotletul de miel, al cărui preţ ajunge la peste 20 de euro pe kilogram.