Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Gerul se mai domoleşte
Vremea rămâne geroasă până vineri, după care temperaturile vor creşte uşor şi revin ninsorile, în special în zonele sudice şi la munte.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a remis, în ultimele săptămâni, numeroase informări, avertizări şi atenţionări de vreme rea, care au culminat, în data de 30 ianuarie, cu intrarea sub Cod portocaliu şi Cod galben de ger a întregii ţări. Gabriela Băncilă, meteorolog de serviciu al ANM, a făcut o serie de precizări privind evoluţia viitoare a vremii, menţionând, printre altele, că temperaturile extreme consemnate în România în ultima perioadă "nu reprezintă nişte recorduri" şi faptul că vremea se va încălzi uşor după data de 3 februarie. "Pe termen scurt şi termen mediu, temperaturile vor rămâne normale faţă de media multianuală lunară, iar recorduri de temperatură nu s-au înregistrat în această perioadă. E bine de precizat că recordurile de temperatură pentru România rămân din anul 1947, când s-au înregistrat - 38,5 grade Celsius în localitatea Bod, din judeţul Braşov", a spus Gabriela Băncilă. Încălzirea, de la "temperaturi extreme", la vreme "deosebit de rece" Până mâine, vremea rămâne geroasă, după care temperaturile vor creşte uşor. Cu toate acestea, vom avea o vreme deosebit de rece, în special în jumătatea de nord a ţării, a mai precizat meteorologul ANM. "La ora actuală, există acea atenţionare transformată din Cod galben în Cod portocaliu de ger, valabilă până vineri. Aceasta a fost emisă din cauza persistenţei temperaturilor foarte scăzute la nivelul întregii ţări. După acest interval, pentru că se anunţă temperaturi ceva mai ridicate, nu cred că va mai fi vorba despre o prelungire a atenţionării. În schimb, de interes vor fi ninsorile la sfârşitul săptămânii, în special în zonele sudice şi la munte. Precizez că în partea de sud-est există posibilitatea ca precipitaţiile să se transforme în lapoviţă, ploaie şi depunere de chiciură", a spus Gabriela Băncilă. În ceea ce priveşte cauzele care au provocat temperaturile extrem de scăzute din ultima săptămână, meteorologul de serviciu al ANM a explicat că este vorba despre o masă de aer provenită din Câmpia rusă, coroborat cu presiunea atmosferică ridicată.