Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Gerul şi zăpada afectează culturile din sere
Încălzirea solariilor și a serelor pe timp de iarnă, mai ales când temperaturile sunt foarte scăzute, devine o reală problemă pentru agricultori, iar cheltuielile pentru încălzirea acestor spații se dublează. Cu toate acestea, România oferă condiții benefice culturilor de seră, având iarna o radiație luminoasă superioară ţărilor din vestul Europei.
În timp ce câmpurile sunt acoperite cu zăpadă, în spaţiile din sere şi solarii lucrările agricole sunt în toi. Totuşi, gerul şi zăpada îngreunează munca cultivatorilor de legume, care au acum cheltuieli duble pentru încălzirea acestor spaţii. Ţara noastră are condiţii benefice pentru cultivarea legumelor extratimpurii în sere având în vedere perioada decembrie-ianuarie, cu o radiaţie luminoasă superioară ţărilor din vestul Europei. După ninsorile de acum câteva zile, solariile din comuna Vidra, Ilfov, sunt acoperite de zăpadă. „Stratul de zăpadă este de peste 20 de centimetri, gândiți-vă la suprafața asta, la câteva sute de metri pătrați, sunt câteva tone de zăpadă și trebuie tot timpul trasă pentru că sub greutatea zăpezii solarul se poate rupe”, explică un fermier din Vidra, la o emisiune televizată. Costurile cu încălzirea solariilor au crescut foarte mult. „Pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați te costă undeva la 20% din costurile totale ale investiției. Înseamnă vreo 2.000-3.000 de lei, pe o perioadă de două luni, de la plantat la semănat”, adaugă fermierul. Iarna grea înseamnă şi culturi puţine în sere, iar asta se va vedea în primăvară, când 70% din fructele şi legumele din pieţe vor fi din import.
Pentru a evita pierderile de căldură, specialiştii spun că este indicat ca acoperişul serelor să fie dublu, cu două straturi de folie groasă, care să aibă minimum 10 centimetri între ele. O metodă ieftină pentru încălzirea serelor este centrala cu compost. Tot ceea ce se aruncă la gunoi, produse degradabile, poate fi strâns într-un container şi amplasat în interiorul serei. Compostul este folosit eficient şi sub pământul fertil din sere. Când bacteriile din compost intră în acţiune, generează căldură în centru, de până la 70 de grade Celsius, iar la nivelul solului fertil creează 15-30 de grade Celsius.
De câţiva ani se vehiculează ideea serelor semiîngropate, care par a fi o soluţie ieftină şi eficientă. Principiul este destul de vechi, dacă ne amintim de pivniţele aflate aproape în orice gospodărie românească, unde vara este răcoare şi iarna cald. În ţara noastră, adâncimea de îngheţ este cuprinsă între 0,7-1,1 metri sub nivelul solului, iar sub aceasta temperatura pământului este relativ constantă, de 10-12 grade Celsius. Potrivit specialiştilor, costurile de exploatare şi menţinere a unei sere semiîngropate sunt de 60-90 de ori mai mici faţă de serele obişnuite, iar costurile de producţie sunt de 10 ori mai reduse. În plus, într-o astfel de seră roşiile înfloresc şi se coc cu 45-50 de zile mai devreme, producţia este de 3-4 ori mai mare, iar opţiunile sunt multiple, pentru că se pot cultiva, pe lângă legume, şi peste 50 de tipuri de plante exotice, flori şi arbuşti ornamentali. Cele mai folosite soluţii de încălzire a serelor şi solariilor din ţara noastră sunt sobele artizanale pe lemne sau rumeguş.