Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Gesturi de solidaritate cu sinistrații din Miercurea Ciuc
Un incendiu violent care a mistuit joi noaptea aproximativ 20 de locuinţe ale comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc a fost punctul de pornire al unui impresionant val de solidaritate al locuitorilor din oraş. Și Guvernul a anunţat că va sprijini persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc, prin intermediul autorităţilor locale.
Flăcările, pornite de la un burlan metalic de fum neizolat termic, au mistuit casele din lemn, improvizate şi şubrede, şi au lăsat fără adăpost aproximativ 260 de oameni, peste jumătate dintre ei fiind copii. Autorităţile, care au realizat dimensiunea tragediei, au cerut ajutorul cetăţenilor oraşului, pe reţelele de socializare, în paralel cu măsurile administrative luate rapid.
Şi astfel, în ciuda orei târzii, valul de solidaritate a cuprins oraşul, iar localnicii au ignorat faptul că e pandemie şi că există restricţii de circulaţie şi au pornit către sala de sport a oraşului, acolo unde au fost cazaţi cei afectaţi de incendiu, relatează Agerpres.
Până după miezul nopţii au fost aduse ajutoare constând în saltele, pături, pilote, perne, obiecte de uz sanitar, haine, încălţăminte, alimente şi ceai cald. „Am venit pentru a-i ajuta, e frig, nu au unde sta şi aşa au o soartă grea şi mai ales acum, după incendiul acesta, e şi mai greu pentru ei, sărmanii. Am venit cu copilul, e un mod de a-l învăţa că trebuie să ajute, l-am convins şi şi-a donat o parte din haine”, a spus o tânără.
Cei 262 de sinistraţi, dintre care 143 sunt copii, au primit cu bucurie și alinare gesturile de bunătate ale consătenilor. O fetiţă de câţiva ani zâmbeşte larg după ce primeşte o bluză roz, un adolescent spune că ar avea nevoie de o geacă şi de ceva de încălţat.
Zeci de voluntari au sortat cantitatea impresionantă de ajutoare şi au împărțit haine, îmbrăcăminte şi încălţăminte tuturor celor care au nevoie.
Unul din voluntari, Nicolae Toşa, implicat frecvent în acţiuni civice, s-a declarat surprins de solidaritatea oamenilor şi şi-a exprimat speranţa că acesta va fi un început în rezolvarea problemei romilor din Miercurea Ciuc, o comunitate săracă, ce numără 400-500 de suflete. „Se vorbeşte tot timpul de problema socială, dar nu se spune despre ce este vorba: de o pătură a societăţii care este neglijată complet, cu bună ştiinţă”, a afirmat Nicolae Toşa.
Guvernul a anunţat sâmbătă că este pregătit să sprijine persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc, prin intermediul autorităţilor locale Harghita.
Potrivit unui comunicat al Executivului, se are în vedere relocarea persoanelor rămase fără adăpost, amplasarea de locuinţe mobile şi implicit asigurarea asistenţei medicale, oferirea de alimente şi alte bunuri necesare subzistenţei.
(Cristina Zamfirescu)