Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Ghid european al produselor alergene

Ghid european al produselor alergene

Data: 04 Octombrie 2008

▲ Ghidul obligatoriu al produselor alergene pe teritoriul Uniunii Europene în limba română, cu traducere în toate limbile UE, poate fi consultat pe Internet la adresa www.eccromania.ro/publicaţii, cu ajutorul acestuia fiecare persoană având posibilitatea să-şi întocmească un card personal de alergii ▲

Centrul European al Consumatorilor din România a dat publicităţii lista ingredientelor care, în toate ţările UE, trebuie să fie, în mod obligatoriu şi fără excepţie, indicate pe ambalajul produselor. Prevederile nu sunt însă obligatorii pentru Rusia şi Turcia.

Ingredientele marcate cu albastru în dicţionar sunt cele care trebuie obligatoriu trecute pe etichetele ambalajelor, pentru celelalte nu există obligativitatea menţionării lor pe ambalaje, însă trebuie cunoscută traducerea, deoarece sunt alergeni des întâlniţi.

Ingredientele marcate în dicţionar sunt cereale ce conţin gluten (secară, grâu, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau surse hibrid ale acestora) şi produse derivate, crustacee şi produse derivate, ouă şi produse derivate, peşte şi produse derivate, arahide şi produse derivate, soia şi produse derivate, lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză), fructe nucifere, precum migdale, alune de pădure, nuci, nuci pecan, anacard, nuci de Brazilia, fistic, nuci de Queensland şi nuci de Macadamia şi produse derivate, ţelină şi produse derivate, muştar şi produse derivate, seminţe de susan şi produse derivate, dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste 10 miligrame/kilogram sau 10 miligrame/litru exprimate ca SO2.

Centrul European al Consumatorilor România (ECC România) îşi desfăşoară activitatea în Capitală, beneficiind de sprijinul Comisiei Europene şi al Guvernului României, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, suportul logistic fiind asigurat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.