Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Grâu mai puţin cu până la 45 %

Grâu mai puţin cu până la 45 %

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 07 August 2009

Seceta din primăvară şi ploile din perioada de recoltare reprezintă principalii factori care au dus la scăderea producţiei de grâu cu până la 45%. Potrivit preşedintelui Agrostar, Nicolae Ştefan, grâul a fost afectat şi din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ. Potrivit producătorilor, producţia medie la hectar a fost de 2.000 kg/hectar, în unele regiuni chiar mai mică. Sindicaliştii apreciază că se vor face primele importuri de grâu pentru panificaţie începând cu anul viitor.

Marii producători agricoli din România au declarat că seceta şi ploile din acest an au redus cu până la 45% producţia autohtonă de grâu, în 2009 obţinându-se circa 4-4,5 milioane de tone de grâu, faţă de circa şapte milioane tone culese în anul precedent. „Anul acesta vom avea o producţie mai mică cu 40-45% decât anul trecut. Astfel, dacă în 2008 am avut circa şapte milioane tone de grâu, anul acesta suntem undeva la vreo 4-4,2 mil. tone“, a declarat, citat de NewsIn, Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, Agrostar.

Potrivit acestuia, principalii factori care au condus la scăderea producţiei de grâu au fost seceta din lunile mai, iunie şi începutul lunii iulie, precum şi ploile abundente din a doua parte a lui iulie. „Ştim că anul acesta a fost capricios, cu secetă în lunile mai, iunie şi prima parte din iulie, apoi, chiar la recoltat au fost ploi abundente care au condus la pierderi destul de mari şi inclusiv din punct de vedere al calităţii“, a explicat Ştefan.

Administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culiţă Tărâţă, a declarat că, în acest an, producţia medie de grâu la hectar a fost de circa două tone, unele zone din ţară având producţie chiar mai mică. „Producţia medie pe ţară este de circa două tone la hectar, mult mai scăzută decât anul trecut, însă sunt şi zone care au fost foarte mult afectate de secetă şi de ploile venite chiar în etapa recoltării, unde producţia este de maximum 1,5 tone de grâu la hectar“, a explicat Culiţă Tărâţă.

Grâu slab calitativ în acest an

Reprezentanţii principalelor companii de pe piaţa cerealelor au declarat că, deşi producţia pare să acopere necesarul de consum al României, calitatea acesteia a fost mult afectată. Astfel, mare parte din grâul recoltat de calitate scăzută, poate fi utilizat, în special, pentru hrana animalelor. „Producţia de anul acesta, la prima vedere, ar cam asigura necesarul pentru panificaţie, de circa 2,8-3 milioane de tone şi cele 800.000 de tone pentru sămânţă, dar intervine problema calităţii. Din cauza vremii, lucrurile s-au deteriorat, în sensul în care foarte multe cantităţi au fost afectate de ploile abundente şi grâul acela nu mai poate fi folosit la panificaţie, cel mult pentru furaje“, a mai spus preşedintele Agrostar.

În acest context, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Rădulescu, a declarat, citat de NewsIn, că, din recolta acestui an, circa un milion de tone sunt bune pentru panificaţie, estimând că România ar putea apela la importuri de grâu de panificaţie. „Din producţia de anul acesta de 4-4,5 milioane de tone de grâu, în prezent avem undeva la 800.000-1.000.000 tone de grâu bun de panificaţie. Nu am început încă să importăm, probabil o vom face undeva la începutul anului viitor“, a spus Adrian Rădulescu.

Potrivit reprezentanţilor din piaţa cerealelor, în acest an, preţul grâului va rămâne la circa 0,4-0,45 lei/kilogram, preţ sub costul de producţie. Astfel, mulţi fermieri „îşi vor închide porţile“, neputându-şi acoperi cheltuielile. „Foarte mulţi dintre agricultori îşi vor închide porţile, şi mă refer aici la agricultorii mici, care fac agricultură de subzistenţă, şi societăţile mai mici, pentru că preţurile au fost foarte mici şi nu au avut nici capitalizare. În plus, a venit şi impozitul forfetar care este imposibil de achitat de către micii producători“, a explicat Niculae Ştefan.