Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Grigore Ilisei s-a întâlnit cu viitorii jurnalişti
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, în parteneriat cu Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cu Palatul Copiilor Iaşi, a organizat ieri, 26 iunie 2014, o întâlnire între copiii care participă la a XVII-a ediţie a Taberei Naţionale de Reviste Şcolare şi Jurnalistică, Muncel - Iaşi, şi scriitorul Grigore Ilisei.
Ieri, 26 iunie, la Palatul Copiilor Iaşi, elevi veniţi din toată ţara în Tabăra Naţională de Reviste Şcolare şi Jurnalistică, ce se desfăşoară în perioada 22-27 iunie la Muncel - Iaşi, s-au întâlnit cu scriitorul şi jurnalistul Grigore Ilisei. În debutul evenimentului, Alla Apopei, inspector proiecte educaţionale în cadrul ISJ Iaşi, a prezentat pe scurt activităţile din cadrul taberei de la Iaşi, precum şi frumoasa colaborare între Editura DOXOLOGIA şi ISJ Iaşi.
În continuare, Cătălin Jeckel, directorul editurii, a ţinut să aducă în atenţia publicului parcursul jurnalistic şi literar al invitatului special, Grigore Ilisei, acesta fiind unul dintre numele importante ale presei ieşene de înainte şi de după 1989.
„Icoanele unor locuri cunoscute“
În cadrul evenimentului au fost prezentate două cărţi ce poartă semnătura invitatului şi sunt publicate la Editura DOXOLOGIA: „Pisanii de azi şi de demult“ şi audiobook-ul „Ştefan Bănulescu (1926-1998). O voce pentru fonoteca de aur“. Pe prima dintre acestea, Cătălin Jeckel a asemănat-o cu „o catapeteasmă ale cărei reprezentări sunt icoanele unor locuri, aşezăminte sfinte de ieri şi de astăzi; locuri pe care le cunoaşteţi, mănăstiri şi ctitorii pe care le cunoaşteţi şi unde aţi fost: Neamţul, Putna, Borzeştii copilăriei Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare, (…) Măgura Odobeştilor, dar şi ctitorii din timpurile noastre, cum sunt unele biserici cunoscute din Iaşi, Biserica «Sfântul Nectarie», biserica Seminarului Teologic din Copou. O altă icoană din această catapeteasmă este icoana chipurilor vrednice de clerici şi laici deopotrivă. (…) O altă icoană din catapeteasmă este icoana timpului sfinţit prin sărbători, hramuri, praznice împărăteşti şi, în primul rând, (n.r.: cartea) este o icoană a unor întâmplări pilduitoare“.
A fost realizată şi o scurtă prezentare a audiobook-ului „Ştefan Bănulescu (1926-1998). O voce pentru fonoteca de aur“ din care publicul a putut asculta câteva fragmente lirice în lectura autorului.
A urmat o relatare a scriitorului Grigore Ilisei privind începuturile sale în presă şi în literatură, menţionând cum a reuşit să le îmbine pe cele două, dar şi o deosebită lectură a uneia dintre „Pisaniile de azi şi de demult“. Totodată, invitatul le-a povestit elevilor cum s-a cunoscut cu Ştefan Bănulescu şi cum a reuşit să îl înregistreze (audio şi video) pe marele scriitor român. Şi pentru a ilustra cât mai bine cele spuse, elevii au putut viziona, în finalul evenimentului, un scurt documentar realizat de Grigore Ilisei pentru TVR Iaşi: Poveste neterminată - Ştefan Bănulescu.
Tabăra Naţională de Reviste Şcolare şi Jurnalistică organizată la Muncel reuneşte elevi pasionaţi arta jurnalistică, însoţiţi de profesorii coordonatori din toată ţara. Participanţii la această tabără sunt reprezentanţi ai colectivelor de redacţie ale revistelor laureate la nivel naţional, organizatorii acestei tabere fiind ISJ Iaşi şi Direcţia Taberelor Judeţene care au pregătit pentru elevii participanţi un program variat, care vizează activitatea redacţională a tinerilor ziarişti: editarea revistei „Muncel“, realizarea unei expoziţii a revistelor şcolare premiate, realizarea unui schimb de experienţă între colectivele de redacţie din diferite judeţe ale ţării, participarea la concursuri de creaţie, la cursuri de iniţiere în arta jurnalistică susţinute de ziarişti consacraţi, participarea la întâlniri cu scriitorii şi ziariştii ieşeni, excursii în Iaşi şi în alte zone ale Moldovei.