Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Gripa aviară scumpește ouăle în Europa
Dublarea preţului ouălor în Franţa, din cauza scumpirii nutreţului şi energiei, precum şi a focarelor de gripă aviară, a determinat unele companii alimentare să îşi reducă producţia sau să schimbe reţetele, au declarat mai mulţi producători intervievaţi de Reuters.
Atât Europa, cât şi SUA s-au confruntat în acest an cu una din cele mai grave crize de gripă aviară, boală din cauza căreia zeci de milioane de păsări au fost sacrificate.
În consecință, producţia de ouă, care urcase până la 1.500 de miliarde în 2021, urmează să scadă pentru prima dată în istorie, în 2022. În SUA a coborât deja cu 4,6%, în UE cu 3%, iar în Franţa, cel mai mare producător de ouă al blocului comunitar, cu 8%, susţine organizația CNPO.
Această scădere vine într-un moment în care există o cerere mare din partea consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine într-o perioadă de inflaţie accelerată.
În supermarketurile din Franţa, preţul la ouă a crescut cu aproximativ 15-20% de la începutul anului, după o lege care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri cu preţurile la nutreţuri pentru producători. Însă, pe piaţa spot, kilogramul de ouă se vinde cu 2,2 euro, dublu faţă de începutul anului, şi cu 65% peste preţul mediu la acest moment al anului.
Epidemia de gripă aviară a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migraţie, provocând epidemii severe în Canada şi Statele Unite. Per total, este cel mai grav sezon de gripă aviară înregistrat vreodată în Europa, cu un total de 2.467 de focare şi 47,7 milioane de păsări sacrificate.