Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil de energie
Ministerul Energiei a iniţiat redactarea unui Memorandum pentru definirea foarte clară a consumatorului vulnerabil, a anunţat ministrul de resort, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de specialitate. Demersul are loc în contextul în care mecanismul de compensare a prețurilor la energie va expira la 31 martie 2025, iar consumatorii casnici vulnerabili vor trebui protejați și după această dată.
„Noi am iniţiat un Memorandum, e pe ultima sută de metri cu avizarea. El adună la aceeaşi masă: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, ANAF, INS, Comisia de Prognoză, deci toţi cei implicaţi care ar putea să contribuie la definirea foarte clară a consumatorului vulnerabil, cel aflat în sărăcie energetică. Angajamentul Guvernului este că aceşti consumatori nu vor avea de suferit, nu le vor creşte facturile”, a menţionat săptămâna trecută Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
Oficialul a subliniat că este optimist în ceea ce priveşte anul 2025, având în vedere ofertele anunțate de Hidroelectrica. „Uitându-mă pe ofertele pe care un furnizor care este în portofoliul Ministerului Energiei, Hidroelectrica, le face pentru următoarele 12 luni, vom constata că avem 0,78-0,80 lei kWh, deci o ofertă foarte competitivă. Dacă putem să menţinem acel 0,68 lei kWh, e greu de spus, dar numai adunând taxele şi tarifele de pe lanţ constatăm că e un nivel foarte ambiţios pe care România şi l-a setat”, a adăugat Burduja.
Potrivit președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, George Niculescu, instituția va face o campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, la 31 martie 2025. (C. Z.)