Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Grupurile de Acţiune Locală vor dispune de 625 milioane de euro
Sumele destinate dezvoltării satului românesc prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) vor ajunge la 625 milioane de euro. Întreprinzătorii din mediul rural primesc consultanţă la întocmirea proiectelor din partea membrilor GAL şi sunt ajutaţi să-şi găsească parteneri ori să comunice mai uşor şi mai eficient cu băncile.
Fondurile alocate dezvoltării comunităţilor rurale din România prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL) vor ajunge în perioada 2014-2020 la 625 milioane de euro, potrivit anunţului făcut de ministrul agriculturii, Daniel Constantin. „Suma care se va aloca în perioada 2014-2020 pentru GAL-uri va fi de 625 de milioane de euro, în comparaţie cu suma avută la dispoziţie până acum, de 450 de milioane de euro. În plus, entităţile publice care până acum aveau acces la investiţii de 200.000 de euro nerambursabili vor putea accesa sume de 400.000 de euro“, a declarat ministrul agriculturii, citat de Agerpres, subliniind, totodată, că prin GAL-uri se încearcă acoperirea zonelor care nu au făcut investiţii prin măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care vizează renovarea satelor.
În acelaşi context, demnitarul a apreciat că relaţiile dintre autorităţile locale şi actorii privaţi reprezentaţi în GAL-uri trebuie să se întărească, pentru că „ei cunosc cel mai bine zonele pe care le acoperă“.
Referindu-se la modul în care FLAG Delta Dunării a accesat până în prezent cele 20 de milioane de euro prin Programul Operaţional pentru Pescuit, una dintre cele mai mari sume alocate unei zone piscicole din Uniunea Europeană, ministrul agriculturii s-a arătat nemulţumit. „Cred că lucrurile s-ar fi putut mişca mai bine. Poate că nu e vina neapărat a celor care sunt aici. Poate că este şi vina noastră, pentru că trebuia să fim mai aproape de beneficiari“, a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
În România, în momentul de faţă, există 170 de GAL-uri şi 14 FLAG-uri (grupuri de acţiune locală pentru dezvoltarea zonelor piscicole). Aceste structuri includ în componenţă autorităţi locale şi judeţene, precum şi investitori privaţi care, pe baza unor strategii de dezvoltare a unui teritoriu delimitat, pot atrage finanţări europene în vederea punerii în practică a măsurilor prevăzute de strategii. Grupurile de acţiune locală implementează în mod direct proiecte care pot ajuta la dezvoltarea zonei, participă la proiecte de cooperare cu alte GAL-uri şi promovează planul de dezvoltare locală. Totodată, încurajează şi promovează realizarea investiţiilor, oferind sprijin şi consultanţă la întocmirea proiectelor întreprinzătorilor din mediul rural. De asemenea, membrii GAL îi ajută pe potenţialii beneficiari să-şi găsească parteneri ori să comunice mai uşor şi mai eficient cu băncile.
Prin GAL se pot finanţa proiecte pe orice măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, de la renovarea drumurilor, dezvoltarea fermelor şi până la instalarea tinerilor fermieri. (Oana Nistor)