Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Guvernanții iau în calcul creșterea pensiilor cu rata inflației
Pentru prima dată în ultimele luni, guvernanții fac declarații clare privind intenția de majorare a punctului de pensie „cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023”. Potrivit economistului Mircea Coşea, creşterea pensiei ar trebui să respecte nu neapărat inflaţia, ci puterea de cumpărare, care a scăzut, în ultimele două luni, cu 30%.
În urmă cu circa două săptămâni, ministrul muncii, Marius Budăi, făcea declarații deloc optimiste cu privire la creșterea pensiilor. El spunea că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie, dar procentul care ar fi sustenabil din punctul de vedere al impactului bugetar și pentru care a fost identificată sursa de finanțare nu ar fi mai mare de 10%.
Potrivit lui Budăi, costul adăugării de 10% la punctul de pensie ar fi de 11 miliarde de lei.
Au urmat proteste în stradă ale organizațiilor pensionarilor. Reprezentanții acestora atrăgeau atenția că milioane de pensionari români se confruntă cu creşterea preţurilor la energie și la produse alimentare, în timp ce pensia reală a scăzut cu 19%.
De notat că, în România, pensia medie era în septembrie de 1.735 lei, conform Casei Naţionale de Pensii Publice, în timp ce valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.
În acest context, Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR) a cerut Guvernului: creşterea pensiilor cu 26%, începând din noiembrie 2022, a valorii punctului de pensie, la 1.840 lei, colectarea integrală a contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la salariaţi, în sumă previzibilă de 16 miliarde de lei, respectiv reducerea restanţelor companiilor la bugetul de stat cu cel puţin 50% a contribuţiilor de asigurări sociale, ce se estimează la 10 miliarde de lei.
Guvernanții, deși conștienți de scăderea puterii de cumpărare a populației și de faptul că cei mai afectați sunt pensionarii, sunt limitați de resursele bugetare în luarea deciziilor privind creșterea valorii punctului de pensie.
Însă, un prim semnal pozitiv pentru pensionari a venit joia trecută, când preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ar fi rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 să ţină cont de inflaţia care trece de 15%. „Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor”, a spus șeful statului, potrivit Agerpres.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023, subliniind, la finalul unei vizite de lucru în judeţul Dolj, că pensionarii „nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei”. (C. Z.)