Analiștii de la mai multe instituţii globale de prognoză estimează că recolta de grâu moale din România va fi una foarte bună, cea mai mare din ultimii 28 de ani, potrivit Argus Media. „Producţia de grâu
Guvernatorul BNR: Suntem încă departe de recesiune
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, apreciind că revizuirea în creştere a prognozei pentru finalul anului 2025, la 4,6%, de la 3,8% anterior, „nu este o problemă majoră”. În schimb, guvernatorul a apreciat că „România este departe de recesiune”, dar pentru a rămâne în acest stadiu trebuie luate măsuri pentru reducerea deficitului public şi restabilirea încrederii pieţelor de capital.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru finalul anului 2025, la 4,6% de la 3,8% anterior. Guvernatorul Mugur Isărescu (foto) a subliniat că prognoza „nu cuprinde ce s-a întâmplat în perioada celor două tururi de scrutin” şi că aceasta s-ar putea modifica, însă nu substanţial. În schimb, Isărescu a subliniat că altele sunt problemele stringente cu care se confruntă România şi pentru care trebuie găsite soluţii pentru ca țara noastră să se menţină departe de recesiune.
„Suntem încă departe (n.r. - de recesiune). Cântărirea măsurilor nu este un lucru ușor, însă se poate face; nu este imposibil să păstrezi credibilitatea, să reduci sustenabil deficitul și să nu creezi recesiune”, a afirmat guvernatorul BNR în cadrul unei conferinţe de presă.
Problemele stringente sunt, aşadar, reducerea deficitului public „şi nu oricum, ci sustenabil”, respectiv restabilirea încrederii pieţelor de capital, care „a fost zguduită”. „Aici ne-am jucat cu focul. Noi, ca ţară. Dacă cineva vorbeşte de naţionalizare, piaţa de capital ce poate să facă? Bineînţeles că pleacă. Şi au fost ieşiri mari de capital. Deci restabilirea încrederii este esenţială în condiţiile de pace socială, că dacă nu, nu poţi să faci numai pe declaraţii”, a transmis Isărescu.
În ceea ce priveşte riscul încheierii unui eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional, guvernatorul BNR a apreciat că „Fondul nu are ce să facă în România” pentru că „noi n-avem criză valutară”.
Isărescu a mai spus că sunt necesare discuţii serioase, iar până în acest moment în spaţiul public „s-au discutat multe lucruri, însă nu serioase, ci în termeni excesivi”.
„Se vorbeşte prea mult despre economie în termeni din aceştia, hai să spun, excesivi. Ba că se prăbuşeşte, nu se prăbuşeşte nimic. Instituţiile funcţionează. O singură problemă în ţara aceasta este greu de făcut, pentru că am văzut că nimeni nu vrea să plătească pentru reducerea deficitului. Deci politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat, sustenabil, reducerea cheltuierilor sau creşterea veniturilor, astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă numai pe o grupare socială sau pe alta. Şi asta este o decizie destul de grea. Şi de aceea nu fac alte comentarii”, a concluzionat Mugur Isărescu. (O.N.)