Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Guvernul a redefinit categoriile de locuinţe din „Prima casă”
Programul „Prima casă” va avea alocat, în acest an, un plafon total de garantare de 2,6 miliarde de lei. Guvernul a introdus și un set nou de definiţii ale locuinţelor ce pot fi cumpărate sau construite prin acest program. Pe de altă parte, România ocupă locul 11 în Uniunea Europeană (UE) la preţul locuinţelor, cu o creştere de 2,9% a cotaţiilor la casele noi şi vechi în 2015, față de 2010, potrivit datelor Eurostat.
Guvernul a stabilit pentru programul „Prima casă” 2017 un plafon total de garantare de 2,6 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o hotărâre adoptată luni. Diferența de 175,5 milioane de lei reprezintă suma nealocată sau neutilizată din anul 2016.
Executivul a modificat, prin același document, și normele metodologice de implementare a programului „Prima casă”, pentru armonizarea cu modificările aduse prin OUG 97/2016, după cum se arată într-un comunicat de presă. Astfel, este introdus un nou set de definiţii ale locuinţelor ce pot fi achiziţionate sau construite cu ajutorul acestui program.
„Prin locuinţă nouă, în sensul programului «Prima casă», se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuinţelor noi”, precizează sursa citată.
Potrivit aceluiași act normativ, termenul de cinci ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate va fi calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat. Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proporţional cu procentul de garantare” cu referire la împărţirea proporţională a riscurilor şi pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare. Sintagma reflectă procentul diferenţiat, în funcţie de categoria de locuinţă achiziţionată în cadrul programului, mai arată comunicatul.
Statul garantează în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi şi/sau consolidate în cadrul programului „Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii sunt garantate de stat în proporţie de cel mult 40%. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se dorește a fi contractat prin „Prima casă”.
Statisticile arată că piaţa imobiliară din România este în creştere, atât în ceea ce privește prețul, cât şi numărul autorizaţiilor de construire eliberate. Țara noastră se află pe locul 11 într-un clasament al ţărilor din Uniunea Europeană (UE) privind preţul locuinţelor, cu o creştere de 2,9% a cotaţiilor de preţ la casele noi şi vechi în 2015, comparativ cu 2010, potrivit datelor Biroului European de Statistică - Eurostat.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) confirmă dinamica pozitivă a pieței imobiliare, prin numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale care a crescut, în ianuarie, cu 9,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, în special în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Vest, Sud-Muntenia, Vest şi Sud-Est.
De la lansarea programului „Prima casă”, în anul 2009, până la finele lunii noiembrie 2016 au fost acordate 203.783 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde de lei. De la începutul anului trecut și până la sfârșitul lui noiembrie au fost acordate 32.747 de garanții, în valoare totală de 3,1 miliarde de lei.